Podziel się na Google+:

Kurczak w chrupiących orzechach ziemnych zawinięty w liście Nori

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 382 kJ / 91 kcal

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 100 ml sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 100 g posiekanych orzechów ziemnych
  • 2 płatki Nori
  • mieszanka sałat
  • 4 cienko pokrojone kawałki chleba
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 25 min.
Czas marynowania: 30 min.

Oczyszczone filety z kurczaka umieścić w sosie marynacie Teriyaki Kikkoman na minimum 30 minut. Obtoczyć filety w posiekanych orzeszkach arachidowych. Płatki Nori podzielić na pół i owinąć dookoła każdej części kurczaka. Rozgrzać olej i smażyć na średnim ogniu, na takiej ilości tłuszczu aby sięgał około 1/3 wysokości filetów, przez około 6-7 minut z każdej strony. Pokroić kurczaka w plastry, serwować z mieszanką sałat i przypieczonym ciepłym chlebem.