Podziel się na Google+:

Kulki mięsne w dwóch smakach z miętowym dipem

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 1094 kJ / 261 kcal

Na kulki mięsne:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 5 łyżek sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
  • kawałek imbiru (około 2 cm.)
  • 3 sardele
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu

Na dip miętowy:

  • 80 g śmietany, najlepiej lekko ukwaszonej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • 2 łodyżki świeżej mięty

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min.

Nagrzać piekarnik do 200°C (lub do 180°C z termoobiegiem). Dokładnie wymieszać wołowinę z sosem marynatą Teriyaki Kikkoman i podzielić na dwie porcje. Obrać i zetrzeć imbir, posiekać sardele i kapary. Namoczyć bułkę tartą w 2-3 łyżkach wody.

Do jednej części wołowiny dodać kumin i imbir, dobrze wymieszać, a następnie wmieszać połowę namoczonej bułki tartej.

Do drugiej części mięsa dodać pozostałą bułkę, posiekane kapary i sardele, dobrze wymieszać. Z obydwu wołowin uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut do momentu kiedy kulki staną się brązowe. W tym czasie można przygotować dip: wymieszać śmietanę z jogurtem, doprawić solą i drobno posiekaną miętą. Serwować razem z kulkami mięsnymi.