Podziel się na Google+:

Krokiety Z Tofu I Warzyw

Składniki dla 4 osób

Sposób przygotowania

Umieść mała deskę kuchenną z dodatkowym obciążeniem (np. paczka mąki) na kostce tofu i pozostaw na 1-2 godziny. W ten sposób usuniesz nadmiar wody z tofu.

Pokrój marchew i fasolkę w słupki o długości ok. 3 cm, zblanszuj i podgotuj. Usuń korzonki shiitake i pokrój grzyby na cienkie plastry.

Zblenduj tofu w mikserze na gładką masę, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj. Dodaj podgotowane warzywa i grzyby. Wymieszaj i formuj małe placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju (170°C) z obu stron, aż uzyskają złoty kolor (przynajmniej 6 minut). Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym. 

Podawaj z musztardą i Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym o obniżonej zawartości soli.