Podziel się na Google+:

Krokieciki z krewetkami

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 538 kJ / 128 kcal

  • 200 g Krewetki (białe mrożone lub świeże)
  • 40 g Cebula
  • 50 g Majonez
  • Skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana szczypta
  • ½ łyżeczki Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
  • 1 arkusz Nori (suszone wodorosty)
  • Olej roślinny odpowiedni do smażenia na głębokim tłuszczu 

Do przybrania:

Sposób przygotowania

Pokrój glony nori w kawałki o wymiarach ok. 4x6 cm. Obierz krewetki, usuń żyłkę kręgosłupa. Pokrój je na pół, a następnie posiekaj w robocie kuchennym na grube surimi.

Posiekaj cebulę w drobną kostkę i oprósz skrobią ziemniaczaną lub mąką kukurydzianą. Przełóż do miski, dodaj surimi i dokładnie wymieszaj. Formuj małe placuszki (po 20 g) i owiń każdy z nich kawałkiem nori. Posyp skrobią lub mąką, następnie smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 170°C. Udekoruj Kikkoman Sosem do Sushi oraz majonezem, oprósz chili lub shichimi (siedem przypraw) i podawaj na gorąco.

Alergeny: skorupiaki, soja, jajka, pszenica