Podziel się na Google+:

Krążki kalmarów w słodkim sosie

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 701 kJ / 167 kcal

  • 2 szt. kalmar
  • Skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana na panierkę
  • Olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Na słodki sos:

  • 100 ml bulion dashi z kombu lub rybny bulion dashi
  • 50 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
  • 50 ml mirin
  • Cukier szczypta
  • Skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana zmieszana z wodą 2 łyżeczki + 2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Oczyść i osusz kalmara, następnie pokrój w krążki lub kawałki (macki) o szerokości 7-8 mm. Posyp dokładnie skrobią ziemniaczaną lub mąką kukurydzianą i smaż na głębokim oleju rozgrzanym wcześniej do 170ºC.

Przygotuj słodki sos: wlej mirin do garnka, zagotuj. Dodaj Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy, bulion rybny i cukier i ponownie zagotuj. Usmażonego kalmara polej sosem i podawaj na gorąco. Ozdób gałązkami pietruszki z frytury.

Alergeny: mięczaki, ryba, soja, pszenica