Podziel się na Google+:

Kotlety jagnięce w czosnkowej glazurze teriyaki

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 631 kJ / 151 kcal

  • 300 g Antrykot jagnięcy (w jednym kawałku, z kością)
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 gałązka Tymianek
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 100 ml Kikkoman Glazura Teriyaki
  • 2 łyżeczki Prażony biały sezam
  • Sól szczypta
  • Pieprz szczypta
  • Kilka ziaren gotowana zielona soja (edamame)

Sposób przygotowania

Mięso umyj i usuń niepotrzebny tłuszcz. Posyp solą i pieprzem. Rozgrzej olej w żaroodpornym garnku lub głębszej patelni i obsmaż mięso razem z ząbkami czosnku i tymiankiem, następnie przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz do pożądanego stopnia wypieczenia, pokrój na kotlety z kością.

Wyczyść garnek lub patelnię. Wlej Kikkoman Glazurę Teriyaki, dodaj biały sezam i podgrzej na małym ogniu. Dodaj kotlety jagnięce i podsmażaj z obu stron tak, by glazura równomiernie pokryła mięso z obu stron. Podawaj na gorąco z podsmażonymi ząbkami czosnku, tymiankiem i ziarnami zielonej soi.

Alergeny: sezam, soja, pszenica, dwutlenek siarki