Podziel się na Google+:

Kenchinjiru - japońska zupa jarzynowa

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 519 kJ / 124 kcal

  • 100 g białej rzodkwi
  • 80 g marchwi
  • 60 g grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki
  • 80 g tofu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min.

Rzodkiew i marchew pokroić na cienkie plasterki, grzyby shiitake pokroić na ćwiartki. Dymkę pokroić ukośnie na kawałki o długości 2,5 cm, tofu pokroić na małe kostki.

W garnku rozgrzać olej roślinny, dodać wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmażyć przez krótką chwilę. Zalać bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym, wsypać cukier i zagotować. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumować zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadzić w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlać do zupy i rozmieszać.

Dodać tofu i dymkę i jeszcze raz zagotować zupę. Doprawić olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.