Podziel się na Google+:

Hiszpańska zupa pomidorowo-paprykowa

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 686 kJ / 164 kcal

  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 10-12 łyżek  naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki tłustej śmietany, najlepiej lekko ukwaszonej
  • 1 papryczka jalapeno

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 40 min.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Rozgnieść obrany czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę a następnie dodać pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i litr wody. Doprowadzić zupę do wrzenia po czym zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zmiksować zupę na krem. Serwować w miseczkach z odrobiną śmietany. Można przystroić talerz pokrojoną w drobne krążki papryczką jalapeno.