Podziel się na Google+:

Glazurowana Kaczka Z Pomarańczą Na Smażonym Bakłażanie

Składniki dla 4 osób

  • 150 g Pierś kaczki
  • ½ szt. Bakłażan
  • szczypta Pieprz
  • 60 ml Kikkoman Glazura Teriyaki
  • 1 łyżka Olej
  • 1 łyżeczka Galaretka z pomarańczy

 

 

 

Sposób przygotowania

Oczyść mięso i ponacinaj stronę ze skórą. Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso z obu stron. Smaż pod przykryciem aż zróżowieje, potem wyjmij z patelni, zawiń w folię aluminiową i odłóż do ostygnięcia.

Usuń resztki oleju z patelni i dodaj 2 łyżki wody. 

Pokrój bakłażana w plastry grubości 1 cm, przekrój plastry na połowy lub ćwiartki, jeśli warzywo jest duże w przekroju. Kawałki powinny być wielkości jednego kęsa. Rozgrzej olej na drugiej patelni i smaż kawałki bakłażana z obu stron. 

Na pierwszą patelnię wlej Kikkoman Glazurę Teriyaki. Pokrój pierś kaczki w plastry wybranej grubości i smaż przez chwilę w gorącej glazurze, aż sos pokryje kawałki mięsa ze wszystkich stron.

Wyłóż kawałki bakłażana na talerz, na każdym z nich ułóż po kawałku kaczki. Udekoruj galaretką z pomarańczy, dopraw pieprzem.