Podziel się na Google+:

Dorsz i makaron w bulionie chili

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 336 kJ / 80 kcal

  • 200 g cienkiego makaronu jajecznego
  • 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego
  • 4-5 łyżek sosu sojowego Kikkoman Less Salt
  • 3 duże papryczki chili, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
  • sok z połowy limonki
  • 50 g jędrnych filetów z dorsza
  • 4 szczypiorki z cebuli dymki

 

 

Sposób przygotowania

Umieścić makaron w gotującej się wodzie i gotować przez 2-3 minuty, aż będzie miękki.

Do rondla wlać bulion, sos sojowy dodać chili, imbir i sok z cytryny, gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Do składników dodać dorsza pokrojonego w kawałki „na jeden kęs”, gotować przez kolejną minutę lub do czasu aż ryba stanie się biała.

Makaron przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć kawałki dorsza i zalać bulionem. Garnirować pokrojonym szczypiorkiem.