Podziel się na Google+:

Bami Goreng Kikkoman z kurczakiem

Składniki dla 10 osób

Jedna porcja zawiera: 1872 kJ / 447 kcal

  • ok. 250 ml naturalnego sosu sojowego Kikkoman
  • 15 g posiekanego czosnku
  • kolorowy, grubo mielony pieprz
  • 1 kg pokrojonego w kostkę filetu z piersi kurczaka
  • 200 g krewetek olbrzymich (ok. 20 sztuk, oczyszczonych)
  • 30 ml oleju sezamowego (alternatywnie oleju roślinnego)
  • 500 g pokrojonej w słupki marchewki
  • 500 g pokrojonej w paski białej kapusty
  • 20 g posiekanego imbiru
  • 500 g groszku w strączkach
  • 200 g kiełków
  • 1 kg ugotowanego makaronu chińskiego
  • 1 łyżka zmielonej kurkumy
  • 10-20 g sosu Sambal Oelek                           
  • 100 g prażonych orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 25 min.

100 ml sosu sojowego połączyć z czosnkiem oraz pieprzem, do tak przygotowanej masy dodać kurczaka i odstawić na krótko do zamarynowania. Na patelni (uchylnej) podsmażyć krewetki olbrzymie na rozgrzanym oleju, po czym zdjąć z ognia. Podsmażyć również filet z kurczaka w marynacie. Dodać marchewkę, białą kapustę oraz imbir i smażyć przez ok. 5 minut. Dołożyć groszek oraz kiełki i dusić ok. 3 minuty. Dodać makaron i całość podgrzać. Przyprawić Bami Goreng pozostałym sosem sojowym, kurkumą, sosem Sambal Oelek oraz pieprzem i wyłożyć na talerze. Podawać ozdobione orzechami nerkowca.