Podziel się na Google+:

Bakłażan Przekładany Nadzieniem Z Kurczaka

Składniki dla 4 osób

  • 1 szt. Mały bakłażan
  • 12 szt. Grzyby eringi (małe)
  • odrobina do glazurowania Kikkoman Glazura Teriyaki
  • Musztarda                                         
  • Olej
  • Mąka ziemniaczana
  • Na nadzienie:
  • 200 g Mielone mięso z kurczaka 
  • 80 g Tofu
  •  ½ szt. Por
  • 1 szt. Białko jajka
  • 4 łyżki Panko lub bułka tarta
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • ¼ łyżeczka Sól
  • szczypta Biały pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania

Przygotuj nadzienie: pokrój drobno por, usuń nadmiar wody z tofu. Przełóż składniki na nadzienie do miski i ugniataj, aż konsystencja będzie gładka. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej.

Pokrój bakłażana w cienkie plastry. Oprósz mąką ziemniaczaną z jednej strony. Nakładaj nadzienie łyżeczką na plaster bakłażana (na stronę oprószoną mąką) i przykrywaj drugim plastrem. Lekko ścinśnij i uformuj równy okrągły kształt. 

Rozgrzej olej na patelni  i smaż przekładańce z każdej strony. Gdy środek będzie upieczony, zlej olej z patelni i wlej Kikkoman Glazurę Teriyaki. Podgrzewaj i rozprowadzaj po całej patelni, aż glazura pokryje plastry bakłażana z każdej strony (przewróć przekładańce lub użyj pędzla). 

Przed podaniem przekrój poprzecznie na pół, serwuj na gorąco z  musztardą i smażonymi grzybami eringi.