Podziel się na Google+:

Bakaliowe czekoladki

Składniki dla 4 osób

  • 100 g cukru (kryształ) do karmelizacji
  • 50 g bitej śmietany
  • 1 łyżka stołowa słodkiego sosu sojowego Kikkoman do zalania karmelu
  • 100 g miękkiej czekolady 55%
  • 70 g masła
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g rodzynek
  • 50 g prażonych migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 35 min.

Cukier kryształ skarmelizować na patelni. Zalać bitą śmietaną i słodkim sosem sojowym. Dodać czekoladę, masło, orzechy laskowe, rodzynki, orzechy pekan i wymieszać. Gotową masę pozostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną masę uformować w kulki i obtoczyć w prażonych migdałowych płatkach.