Podziel się na Google+:

Sos teriyaki z imbirem

Pikantna nuta imbiru nadaje sosowi Kikkoman teriyaki z imbirem wyjątkowo bogatego aromatu. Bazą sosu jest naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, a kombinacja delikatnej słodyczy, wytrawnej głębi umami i korzennego aromatu imbiru  tworzy idealnie zbalansowany sos do przyprawiania i marynowania.

Do marynowania i doprawiania

Sos Kikkoman teriyaki z imbirem doskonale nadaje się do marynowania mięsa, drobiu, owoców morza lub warzyw. Zanim wrzucisz na grilla, podsmażysz lub upieczesz, zamarynuj w niewielkiej ilości marynaty i odstaw do lodówki na min. pół godziny. Sos jest składnikiem tradycyjnych japońskich dań, jak wieprzowina lub wołowina w imbirze, ale doskonale pasuje i do innych potraw. Wypróbuj go jako dodatek do zup, dań z woka i patelni, które dzięki niemu zyskają korzenny, orientalny aromat. Ponadto sos świetnie nadaje się jako składnik sałatkowych dressingów i dipów.

  • Butelka PET 975 ml do bezpośredniego użytku w kuchni.
Składniki
cukier, sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól), woda, wino (zawiera dwutlenek siarki), proszek imbirowy (2,5%), skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, ekstrakt drożdżowy.
Informacja o wartości odżywczej w 100ml produktu 
Wartość energetyczna [kJ/kcal]  906/ 214
Tłuszcz [g]0
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 0
Węglowodany [g]47
  w tym cukry [g]  39
Białko [g]3,6
Sól [g]6,7