Podziel się na Google+:

Nie każdy toleruje pszenicę, jęczmień i inne zboża

Zboże stanowi podstawę żywieniową w Polsce. Bogate w błonnik pokarmowy, węglowodany, wapń, witaminy – właściwie trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez produktów zbożowych. Jednak nie każdy człowiek toleruje pszenicę, jęczmień i inne zboża. Czasem wystarczy kęs chleba i ból brzucha gotowy! Pojawiają się nudności, biegunka i wzdęcia. Mogą to być objawy nietolerancji na gluten. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka. Badania nad jej występowaniem szacują częstość zachorowań jako przynajmniej 1 na 100 osób. Niestety w Polsce wykrywa się jedynie niewielki odsetek wszystkich przypadków, bo tylko ok. 5%. Zatem choruje około 380 000 osób, z czego ogromna większość, bo aż około 360 000 osób, nie jest świadoma choroby. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób 30-50-letnich, choć zdarzają się przypadki choroby u osób 80-letnich. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni.* Szybka reakcja nastąpiła ze strony branży spożywczej w postaci szerokiej oferty produktów bezglutenowych.  Gdy jeszcze nie tak dawno różnorodność produktów była domeną sklepów ze zdrową żywnością oraz sprzedaży wysyłkowej, dziś znajdziemy ją również w drogeriach i supermarketach. Aby wyznawcy religii muzułmańskiej mogli bez wahania spożywać sos Tamari marki Kikkoman, alkohol zastąpiono octem. Sos otrzymał również certyfikat Halal.

*  Źródło: http://www.celiakia.pl/celiakia

Delektuj się sosem sojowym mimo nietolerancji glutenu

Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari to źródło znanego smaku oryginalnego sosu sojowego marki Kikkoman, którego ciągłość, intensywność i głębia są nie do pomylenia z niczym innym. Sos ten powstaje z czterech składników – wody, ziaren soi, soli oraz octu spirytusowego.

Osoby z celiakią mają coraz łatwiejszy dostęp do artykułów spożywczych, które nie zawierają glutenu. Nietolerancja glutenu stanowi jednak często nie lada wyzwanie dla stołówek i restauracji. W międzyczasie na rynku pojawił się cały szereg produktów bezglutenowych. A co z przyprawami? Wszystkim kucharzom, którzy chętnie używają sosu sojowego, polecamy nasz naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari, który jest dostępny od ręki również w praktycznej butelce PET o pojemności 1l.