Podziel się na Google+:

„Japas” = japońskie tapas

Chcesz zaskoczyć swoich gości czymś absolutnie wyjątkowym? Jeśli tak, przygotuj dla nich japas. Japońskie tapas to dania rodem z Japonii lub zainspirowane japońską tradycją kulinarną: od stuleci japońska kultura kulinarna celebruje sztukę przyrządzania małych dań, których finezyjny i kunsztowny sposób podania nie ma sobie równych. Kuchnia japońska (washoku) również w tym przypadku potwierdza swoją różnorodność, która wykracza daleko poza sushi. Nie bez przyczyny w roku 2013 washoku wpisano na Listę Niematerialnego Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Drobne kreacje pełne smaku

Tuńczyk, szparagi, pierś z kaczki... podstawę pysznych japas stanowią najlepsze i starannie dobrane składniki. Są przyrządzone i podane w małych porcjach, często wielkości kęsów, co sprawia, że doskonale sprawdzają się jako przekąski i przystawki. Japas zaskakują nową odsłoną znajomych składników i mnogością kombinacji: małże w winno-sojowym sosie, kapuściane placki z boczkiem lub skrzydełka w miodowo-sojowej glazurze. Grillowane, smażone, duszone, pieczone – do przyrządzenia japas można zastosować dowolną technikę oraz dowolne dodatki i przyprawy, co zachęca do kulinarnych eksperymentów.

Z dodatkiem sosu sojowego

W kuchni japońskiej nie może zabraknąć produktów powstałych w procesie fermentacji, np. sosu sojowego. Mają one dobroczynny wpływ na układ trawienny. Naturalnie warzony sos sojowy poprawi walory smakowe każdej potrawy, wzbogacając ją o smak umami, a dodatkowo pozwoli ograniczyć zastosowanie soli dzięki bogactwu i intensywności smaku.  Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują i Ciebie! Koniecznie je wypróbuj i daj się ponieść kulinarnej fantazji. Być może stworzysz własne, niepowtarzalne japas?