Imprezę temaki czas zacząć!

Temaki sushi to rodzaj bardzo prostego sushi. Japońskie słowo temaki oznacza dosłownie „ręcznie robione”, ponieważ nie potrzeba bambusowej maty, aby nadać temu sushi kształt. Zamiast tego ręcznie zawija się arkusze nori w kształt rożka.

Na arkuszu nori możesz położyć wszystko, co chcesz: ryż, ryby, owoce morza, drób, czerwone mięso lub warzywa takie jak ogórek, papryka, szczypiorek lub marchewka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić arkusze nori tortillami, tacos, papierem ryżowym, liśćmi sałaty, omletem, skórką wonton, skórką gyoza lub chlebem. Arkusz zawiń ręcznie w rożek. Aby twoje sushi temaki smakowało jeszcze lepiej, podawaj je z odpowiednim dipem lub pysznym sosem. Wrapy można posmarować wasabi, majonezem lub keczupem. Sosy od Kikkomana, takie jak nasz Naturalnie warzony sos sojowy, jeden z naszych sosów ponzu lub sosów teriyaki, posłużą jako fantastyczne dipy do każdego rodzaju temaki. Sushi temaki to idealny posiłek dla całej rodziny. Dzieci i dorośli mogą po prostu wybrać ulubione składniki ze stołu, zawinąć je i wspólnie cieszyć się ich smakiem.

Pomysły na domowe temaki

Sushi temaki to idealny wybór na kameralny wieczór w domu z przyjaciółmi - oferuje tak wiele możliwości, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Po prostu rozłóż wszystkie produkty na stole i pozwól swoim gościom się częstować. Wszystko, co muszą zrobić, to wybrać rodzaj wrapa, napełnić go ulubionymi składnikami ... i gotowe! Jeśli chcesz, możesz zadbać o wybór specjalnych produktów. Oto kilka pomysłów od Kikkomana:

TEMAKI z wodorostami nori

TEMAKI z warzywami

TEMAKI z tortillą

TEMAKI z naleśnikami lub chlebem

TEMAKI z omletem

TEMAKI w wontonie albo skórce gyoza

Tutaj dowiesz się więcej o temaki

Temaki, nigiri, maki – co wiesz o sushi? Ta popularna japońska przekąska ma wiele różnych postaci. Najbardziej znaną jest maki sushi, co po japońsku oznacza „zrolowane sushi”. Jego przyrządzanie polega na zawijaniu składników takich jak surowy łosoś, tuńczyk, węgorz, omlet, marynowana rzodkiewka, ogórek lub marchewka w arkusz wodorostów (nori) przy użyciu bambusowej maty do sushi. Z kolei podstawą sushi nigiri jest niewielka ilość ryżu do sushi uformowana w małą rolkę. Na wierzchu umieszcza się kawałek ryby lub omleta, a całość można przewiązać paskiem wodorostu nori. Przeczytaj więcej o różnych odmianach sushi tutaj.