Washoku wpisane na światową listę dziedzictwa kulturowego w 2013 roku

O tym, dlaczego kuchnia japońska jest tak wyjątkowa

Do tej pory na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO wpisano niewiele kuchni narodowych. W 2013 r. washoku - tradycyjna japońska kultura dietetyczna - znalazło się na liście UNESCO. To zaszczyt, który sprawia, że cały naród japoński jest dumny!

Washoku to praktyka, która sprzyja spożywaniu zróżnicowanych, naturalnych, lokalnych składników, takich jak ryż, ryby, warzywa i dzikie jadalne rośliny. Obejmuje również tradycje związane ze starannym przygotowywaniem potraw oraz ich aranżacją. Ale washoku to znacznie więcej. Dosłownie przetłumaczone oznacza „harmonię jedzenia”, a harmonia jest jednym z kluczowych elementów tradycyjnej kuchni japońskiej.

Dlaczego washoku zasługuje na miano dziedzictwa kulturowego

Japońska kuchnia wykorzystuje bardzo mało mięsa, ale obfituje w ryż, ryby i warzywa sezonowe. Sos sojowy jest tradycyjnie używany do przyprawiania wielu japońskich potraw ze względu na wyjątkową zdolność wydobywania naturalnego smaku dań bez jego maskowania. To samo dotyczy naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman.

Japończycy, którzy praktykują washoku, dokładają wszelkich starań, aby ich potrawy doskonale się prezentowały. Wszystkie są pięknie udekorowane i podawane na specjalnej zastawie stołowej, aby już samo patrzenie na nie było przyjemne. Innym ważnym aspektem washoku jest sposób łączenia składników w celu osiągnięcia harmonii koloru i smaku.

Washoku to coś więcej niż kuchnia narodowa. To filozofia i rytuał, poprzez które wyraża się szacunek dla przygotowania i konsumpcji żywności.