
Trochę inne fondue – z sosami Kikkoman!
W Europie jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego fondue z oliwą lub serem. Jednak coraz bardziej popularna staje się nowa wersja: fondue inspirowane japońskim shabu-shabu. Ze względu na to, że składniki są gotowane w bulionie, ten rodzaj fondue jest mniej tłusty, ale wciąż smaczny.
Kikkoman znalazł trzy świetne przepisy – pomoże też w wyborze idealnego sosu do Twojego fondue.
Wołowe fondue

Dla 6 osób
Składniki
Wołowe fondue
- 1 litr wywaru wołowego
- 600 g mięsa wołowego bez kości
- 200 g groszku zielonego
- 1 słodki ziemniak
- 1 słoik marynowanej młodej kukurydzy
Sos Cumberland
- 100 g dżemu z brusznicy lub konfitury z czerwonej porzeczki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki Ponzu Orange Kikkoman
- czarny pieprz
Sos z orzeszków ziemnych
- 125 masła orzechowego
- 4 łyżki sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
- Sok wyciśnięty z jednej limonki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 szalotka
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 ząbka czosnku
Wywar wołowy (domowej roboty)
- 2 cebule, w łupkach
- 1 ząbek czosnku
- 2 kg mięsa na zupę
- 1 kg kości wołowych
- 2 marchewki
- 1 żółta marchewka
- 100 g selera
- 6 litrów wody
- 1 liść laurowy
- 1/4 natki pietruszki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 60 ml ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przyrządzenia
Wywar wołowy (domowej roboty)
Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.
Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.
Sos z orzeszków ziemnych
Obierz orzeszki i posiekaj je z grubsza. Podpraż na patelni bez oleju. Odstaw z ognia. Pokrój drobno szalotkę, imbir i czosnek. Podsmaż na oleju, aż zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie dodaj orzeszki ziemne i masło orzechowe. Dodaj sok z limonki i Sos Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman.
Sos Cumberland
Połącz dżem z musztardą, sosem Ponzu Orange, skórką i sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku.
Wołowe fondue
Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Blanszuj groszek zielony gorącą wodą, zanim wrzucisz go do zimnej wody. Obierz słodkiego ziemniaka i pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj przez kilka minut, aż będzie al dente. Podgrzej wywar wołowy w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.
Wegetariańskie
W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso.
Jedna porcja fondue wołowego zawiera:
- 531 kcal
- 31 g węglowodanów
- 38 g białka
- 27 g tłuszczu
Fondue z kurczaka

Składniki
Fondue z kurczaka
- 1 litr wywaru wołowego
- 4 piersi z kurczaka
- 200 g krewetek
- 100 g ravioli lub tortellini
- 200 g pomidorków cherry
- 1 brokuł (bez łodyg)
Majonez cytrynowy
- 4 żółtka
- 200 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta czarnego pieprzu
- 3 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
Sos chili
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 4-centymetrowy kawałek imbiru
- 125 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
- 150 g cukru
- 200 ml wody
- 3 łyżki sosu Ponzu Chili Kikkoman
Wywar z kurczaka (domowej roboty)
- 2 cebule, w łupkach
- 1/2 pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 kurczaki
- 2 marchewki
- 6 szklanek wody
- 1 liść laurowy
- 1/4 natki pietruszki
- 5 gałązek tymianku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ml naturalnie warzonego sosu sojowego o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman
Sposób przyrządzenia
Wywar z kurczaka (domowej roboty)
Umyj dokładnie kurczaki. Podziel je na części i odłóż piersi na bok. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.
Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.
Majonez cytrynowy
Zmiksuj żółtka blenderem, aż uzyskają kremową konsystencję. Stopniowo dodawaj olej, miksując, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Na końcu dodaj pieprz, sos Ponzu i sok z cytryny.
Sos chili
Wydrąż gniazda z papryk i pokrój paprykę drobno. Posiekaj imbir i czosnek. Zmiksuj paprykę, imbir i czosnek ręcznym blenderem na puree. Doprowadź wszystkie składniki do wrzenia, zmniejsz ogień do 2/3 i gotuj na wolnym ogniu do 15 minut. Sos powinien mieć konsystencję podobną do dżemu.
Fondue z kurczaka
Pokrój piersi z kurczaka na 2-centymetrowe kawałki. Podziel brokuła na różyczki i gotuj je przez kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie krótko zanurz je w zimnej wodzie. Podgrzej wywar z kurczaka w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa, makaron itp. na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.
Wegetariańskie
W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso. Użyj wegetariańskiego ravioli (np. z ricottą lub grzybami).
Jedna porcja fondue z kurczaka zawiera:
- 591 kcal
- 32 g węglowodanów
- 33 g białka
- 34 g tłuszczu
Fondue cielęce

Składniki
Fondue cielęce
- 1 litr wywaru cielęcego
- 600 g mięsa cielęcego bez kości
- 250 g grzybów (zwykłych lub shiitake)
- 3 marchewki
- 200 g kiełków
- 100 ml sosu sezamowego Kikkoman
Sos Gribiche
- 4 jajka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
- 60 ml oliwy z oliwek
- 4 korniszony
- 2 łyżki solonych kaparów
- 3 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 1/2 natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
Wywar z cielęciny (domowej roboty)
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 kg cielęciny na zupę
- 1 kg kości wołowych
- 2 marchewki
- 6 litrów wody
- 1 liść laurowy
- 1/4 natki pietruszki
- 5 gałązek tymianku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 60 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przyrządzenia
Wywar z cielęciny (domowej roboty)
Dokładnie umyj mięso i kości. Umieść je w dużym garnku i nalej do niego zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zbierz pianę. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez co najmniej 3 godziny. Przelej wywar przez sito i dosól do smaku.
Zamiast wywaru domowej roboty można użyć gotowego bulionu lub kostek rosołowych.
Sos Gribiche
Ugotuj jajka. Zanurz je na chwilę w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Zmiksuj 2 żółtka, musztardę, ocet, sos Ponzu i oliwę z oliwek na kremową pastę. Drobno pokrój zioła, jajka, korniszony, kapary i pozostałe składniki, a następnie połącz je z pastą. Dopraw pieprzem.
Fondue cielęce
Pokrój mięso na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj kiełki przez kilka minut we wrzątku, a potem na chwilę wrzuć je do zimnej wody. Pokrój marchewkę na talarki o grubości 5 mm. Gotuj przez kilka minut, aż będą al dente. Umyj grzyby i pokrój je na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości. Podgrzej wywar z cielęciny w garnku do fondue nad ogniem. Umieść garnek do fondue na podstawce. Nadziej mięso lub warzywa na szpikulce i gotuj w wywarze. Podawaj z sosami.
Wegetariańskie
W przypadku wegetariańskiego fondue użyj wywaru warzywnego i pomiń mięso.
Jedna porcja fondue cielęcego zawiera:
- 430 kcal
- 16 g węglowodanów
- 35 g białka
- 23 g tłuszczu
Impreza z fondue, którą zapamiętasz – z Kikkomanem
Jeżeli w trakcie najbliższej imprezy z fondue zaserwujesz gościom jeden z tych trzech przepisów, na pewno będzie to wieczór, którego długo nie zapomną. Sosy Kikkoman idealnie pasują do smacznych potraw typu fondue, ponieważ dodają składnikom pełnego, aromatycznego smaku. Kikkoman poleca na przyjęcie z fondue następujące sosy.