
Zastąp sól sosem sojowym – uzyskasz ten sam pełny smak!
Sos sojowy obniża zawartość soli w diecie
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie spożycia soli. Pięć gramów lub jedna łyżeczka to maksymalna zalecana dzienna dawka. Nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych. Chcesz ograniczyć użycie soli i nadal cieszyć się pełnym smakiem potraw? To proste z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman! W Kikkomanie poświęciliśmy wiele lat, aby zgłębić wpływ naturalnie warzonego sosu sojowego na zdrowie. Czego się dowiedzieliśmy? Zawartość soli w pożywieniu można obniżyć średnio o 30 procent, jeśli zamiast soli będziemy używać sosu sojowego. Nasze wyniki zostały potwierdzone w badaniu Wageningen UR Food & Biobased Research1.
Mniej soli, tyle samo smaku
Badanie dotyczyło zastępowania soli w sosach sałatkowych, zupie pomidorowej i smażonym mięsie. W wymienionych potrawach stopniowo wprowadzano sos sojowy zamiast soli, aby ustalić, jaki wpływ będzie miała ta zmiana na postrzeganie smaku. Badanie wykazało, że naturalnie warzony sos sojowy obniża zawartość soli w różnych daniach, zarazem ulepszając ich smak! Naukowcy odkryli przy okazji, że wyniki różnią się w zależności od rodzaju badanych potraw. W przypadku sosów sałatkowych, dzięki zastosowaniu sosu sojowego zawartość soli można było zmniejszyć do 47 procent, podczas gdy maksymalna redukcja soli w zupie pomidorowej i smażonym mięsie wynosiła odpowiednio 28 procent i 26 procent.
Umami – sekret sosu sojowego
Nie stracisz nic z pełni smaku, zastępując sól sosem sojowym. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman charakteryzuje się bogactwem aromatu, które sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Zastanawiasz się, jak to możliwe, że stosowanie sosu sojowego obniża zawartość soli w jedzeniu? Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman zawdzięcza swoją niezwykłą smakowitość umami. Sos sojowy z samej swej natury zawiera mnóstwo umami, które można określić jako słony smak. Eksperci twierdzą, że to właśnie wrażenie słoności, a nie sama zawartość soli, ma znaczenie. To dlatego sos sojowy Kikkoman sprawia, że jedzenie smakuje lepiej - mimo że zawartość soli w nim spada.
Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman
Z myślą o tych, którzy preferują dietę ubogą w sól, Kikkoman przygotował naturalnie warzony sos sojowy w wariancie o obniżonej o 43% zawartości soli. Jego smak w niczym nie ustępuje oryginałowi, a naturalny proces warzenia sprawia, że sos pozostaje pełen aromatu.
*Wyniki badań zostały opublikowane pod tytułem „Optymalnie akceptowana redukcja soli w różnych kulturach” (R. Shimojo i in.) w „Agro Food Industry Hi Tech”, wydanie 25 (3), maj / czerwiec 2014. Możesz przeczytać całość badania online.