
Fondue z japońską nutą
Słowo „fondue” zwykle nasuwa skojarzenia z rodziną i przyjaciółmi, którzy razem cieszą się powolnym, relaksującym posiłkiem. To samo dotyczy japońskiego fondue. W Japonii danie to znane jest jako shabu-shabu i tradycyjnie podaje je się z wołowiną. Każdy z gości może gotować sam, umieszczając mięso w garnku z gotującym się wywarem. Interesująca nazwa tej potrawy pochodzi od dźwięków, które wydaje gotowane mięso. Razem z wołowiną podaje się różne rodzaje kapusty, pora, marchewkę, różne rodzaje grzybów i makaron udon – wszystko zanurzone w gorącym bulionie. Po ugotowaniu kawałków mięsa i warzyw, macza się je w sosie ponzu lub sosie sezamowym – pycha! Zwykle podaje się je z ryżem.
Może masz ochotę spróbować? Kikkoman przygotował dwa świetne przepisy, dzięki którym możesz cieszyć się tradycyjnym japońskim jedzeniem zbliżającym ludzi do siebie:

Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)
Składniki na 2 porcje:
- 150 g cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
- 4 grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
- 150 g hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
- 1/2 wiązki szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
- 1/2 pęczka cebuli dymki (lub pora)
- 600 ml bulionu: 1 listek wodorostów i 600 ml wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)
- Można doprawić: cytrusowym sosem sojowym Ponzu lub sosem sezamowym Kikkoman
Domowy sos sezamowy:
- 4 łyżki pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1-1,5 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- Można doprawić białym pieprzem
Sposób przyrządzenia:
Pokrój wołowinę na kawałki. Usuń nóżki grzybów shitake i pokrój resztę na dekoracyjne kawałki. Pokrój łodygę kapusty pekińskiej na 4-5 centymetrowe paski, a liście na kawałki odpowiadające wielkości jednego kęsa. Pokrój z grubsza szpinak i pokrój szalotki wzdłuż średnicy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wymieszaj składniki z sosem sezamowym. Podgrzej wywar. Podgotuj wołowinę w wywarze, a następnie gotuj pozostałe warzywa w trakcie posiłku. Ciesz się smakiem shabu-shabu z sosem sezamowym i ponzu w roli dipów.

Shabu-shabu z rzodkwi japońskiej
Składniki na 2 porcje:
- 300 g rzodkwi daikon
- 150 g cienko pokrojonej wieprzowiny lub wołowiny (do gotowania)
- 40 g marchewki
- 1/2 paczki makaronu shirataki (lub sojowego - ugotowanego do miękkości)
- Pęczek kapusty mizuna (lub szpinaku)
- Można doprawić: cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman lub sosem sezamowym Kikkoman
Na wywar tsuyu:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki wywaru z kurczaka lub warzywnego
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki białego wina (półsłodkiego)
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
Pokrój rzodkiew na cienkie, 15-centymetrowe kawałki. Pokrój wieprzowinę/wołowinę na duże, cienkie kawałki, następnie pokrój marchewkę i mizunę na 5-centymetrowe kawałki (jeżeli używasz szpinaku, to pokrój go z grubsza). Blanszuj makaron shirataki (lub sojowy). Włóż wszystkie składniki wywaru do garnka i dodaj pozostałe składniki. Dopraw kawałki mięsa i warzyw, maczając je w ponzu lub sosie sezamowym – i ciesz się pysznym posiłkiem!
Shabu-shabu w europejskim stylu – jak łatwo je przyrządzić w domu
Obecnie shabu-shabu jest popularne nie tylko w Japonii, gdyż powoli, ale skutecznie ugruntowuje się w Europie i jest serwowane w coraz większej ilości restauracji. Jednak największą przyjemność daje jedzone w domu: podziel się tym daniem z przyjaciółmi, dopasuj do niego pyszne wino i, przede wszystkim, delektuj się nim powoli. Kikkoman zebrał w jednym miejscu trzy świetne przepisy na idealne europejskie shabu-shabu. Czujesz głód? Zaproś przyjaciół i rodzinę i wypróbuj jeden z naszych przepisów!