
Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii
Japoński Nowy Rok
Oshōgatsu (お正月) czyli Japoński Nowy Rok to jedno z najważniejszych świąt w kraju. Jednak sposób, w jaki obchodzi się ōmisoka – japoński odpowiednik Sylwestra – jest zupełnie różny niż w Europie. Ōmisoka nie jest punktem kulminacyjnym obchodów Nowego Roku, lecz raczej ich początkiem, stąd są one o wiele skromniejsze. Japoński Nowy Rok zaczyna się od dźwięku dzwonków w świątyniach buddyjskich, a nie od spektakularnych fajerwerków. W każdej świątyni w całym kraju wielki dzwon bije 108 razy. Wierzy się, że z każdym uderzeniem jedno ze 108 pragnień ludzkości opuszcza Ziemię, pozwalając każdemu rozpocząć nowy rok wolnym od grzechu i cierpienia. Wielu Japończyków wykorzystuje ten czas jako okazję do hatsumōde (初詣) - swojej pierwszej wizyty w świątyni w danym roku – aby modlić się o zdrowie i szczęście na najbliższe dwanaście miesięcy.
Oshōgatsu (お正月) – Nowy Rok w Japonii
“Akemashite omedetô gozaimasu” or “あけましておめでとうございます” - tak brzmią życzenia „szczęśliwego Nowego Roku” po japońsku. Ale czy wiesz, że japoński Nowy Rok ma więcej wspólnego z europejskimi świętami Bożego Narodzenia niż z naszymi noworocznymi przyjęciami? To najważniejsze rodzinne święto w roku, podczas którego odwiedza się instytucje religijne, wręcza dzieciom prezenty, a także dużo je się i pije. Osechi-ryōri - japoński posiłek noworoczny - jest ugruntowaną tradycją i zarazem jednym z najważniejszych rytuałów kulinarnych w Japonii. Składają się on z różnych specjałów i przysmaków atrakcyjnie zaaranżowanych w pięknym pudełku (jyu-bako) podobnym do bentō. Osechi-ryōri przygotowuje się z wyprzedzeniem przed Sylwestrem, aby nikt nie musiał spędzać pierwszych dni nowego roku w kuchni.
Każda potrawa ma specjalne znaczenie
Dla Japończyków ważny jest nie tyle sam zwyczaj, co znaczenie poszczególnych potraw i smakołyków podawanych w noworocznych pudełkach. To dlatego, że w osechi-ryōri potrawom przypisywane są różne pozytywne cechy. Pudełka symbolizują pragnienie szczęścia i dobrobytu w nowym roku – i całym ludzkim życiu – kawałek po kawałku i kęs po kęsie. Na przykład leszcz morski z grilla (tai no shioyaki) jest uważany za potrawę przynoszącą pomyślność, podczas gdy ikra śledzia (kazu no ko) gwarantuje przyjście na świat zdrowego potomstwa. Wodorosty oznaczają radość, a czarna soja reprezentuje dobre zdrowie. Ozōni – zupa przyrządzona z ciastek ryżowych Mochi – jest równie popularna, ponieważ jedzenie mochi w Nowy Rok symbolizuje długowieczność, dobrą kondycję i zdrowie.
Osechi-ryōri we współczesnej odsłonie
Tradycja osechi-ryōri sięga ponad tysiąc lat wstecz. Klasyczne specjały osechi obejmują datemaki (słodki omlet), kuri kinton (kandyzowane kasztany ze słodkimi ziemniakami), kuromame (słodka czarna soja) i su renkon (marynowany korzeń lotosu). Jeśli chodzi o sposób podania tych typowych małych, zimnych przekąsek, które nie tylko pięknie wyglądają w pudełkach, ale są także pyszne – rytuał osechi-ryōri coraz częściej zyskuje nowoczesny charakter. Współczesne składniki to między innymi pieczona wołowina i sałata lub smażone chińskie potrawy – możliwości jest mnóstwo. Kikkoman pokaże ci, jakie specjały możesz przyrządzić na własną imprezę osechi-ryōri. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie rozmaitych „japas” – smakowicie doprawionych za pomocą sosów sojowych Kikkoman. To idealny dodatek do japońskich specjałów!