
Meksyk spotyka sos sojowy Kikkoman
Meksyk uchodzi za ojczyznę chili. I zgadza się, ale to tylko przysłowiowy wierzchołek góry lodowej: tradycyjna kuchnia tego kraju łączy w sobie wpływy prekolumbijskie i hiszpańskie, a także francuskie, arabskie, karaibskie i wiele innych. Tak więc oprócz różnych odmian chili – od łagodnych po piekielnie ostre – w meksykańskim jadłospisie znajdziemy wiele różnych gatunków owoców i warzyw, takich jak kukurydza, fasola lub awokado.

Nie można zapomnieć o mięsie i drobiu, które w zależności od regionu, gości na talerzu równie często co rozmaite gatunki świeżych ryb. Za meksykańskie danie narodowe uważa się mole poblano con pollo: w skład potrawy wchodzi drób, który polewa się sosem na bazie chili, różnych przypraw i „tajnego składnika”, którym jest niewielka ilość czekolady.
Smakowita fuzja dwóch tradycji kulinarnych
Podobnie jak kuchnia japońska – zwana washoku – również kuchnia meksykańska została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe. Co jest zaskakujące, obie kuchnie doskonale się uzupełniają: gdy następnym razem najdzie Cię ochota na chipsy z tortilli, sięgnij po nasz pomidorowy dip ponzu.


Śmiało możesz też przyrządzić meksykańskie chili z sosem sojowym Kikkoman – będzie to prawdziwa uczta dla smakoszy! Na koniec jeszcze jedna wskazówka: nasz sos sojowy – dzięki umami – wyzwoli niepowtarzalny smak z takich potraw kuchni meksykańskiej jak albóndigas (mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym) i chile poblano (nadziewane zielone papryki). Daj się zaskoczyć!



Szybka kuchnia meksykańska
Wiele potraw kuchni meksykańskiej to doskonały wybór, jeśli zależy nam na czasie. Tacos to przykład szybkiej meksykańskiej przekąski, która cieszy się dużą popularnością także w naszym kraju: zwinięte w rulon kukurydziane tortille można wypełnić różnymi przysmakami w zależności od preferencji. Wystarczy dosłownie chwila i gotowe!
Jako przekąski świetnie nadają się również cienkie placki z pszennej tortilli, które w Meksyku podaje się na ciepło i często z nadzieniem.

