
Małe pikantne paczuszki pełne smaku
Odkryj niesamowitą różnorodność japońskich pierożków gyoza!
Mimo że pierożki gyoza przypominają włoskie ravioli i tortellini, są typowo japońskim specjałem. Małe paczuszki pełne są świeżych, pikantnych składników, takich jak warzywa, mięso lub owoce morza. Mogą również występować w wersji wegetariańskiej. Pierożki gyoza najczęściej podaje się z sosem sojowym, octem i oliwą chili lub sosem ponzu. Ale to, co sprawia, że te smakołyki są tak wyjątkowe, to nie tylko specjalne ciasto czy różne nadzienia - pierożki gyoza można przyrządzać na wiele sposobów, aby osiągnąć różny efekt końcowy. Tradycyjne japońskie gyoza bywają smażone na patelni, w głębokim tłuszczu, gotowane w wodzie lub na parze.
Łatwe w przygotowaniu pikantne paczuszki
Przygotowanie pierożków gyoza na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco skomplikowane, ale w rzeczywistości jest łatwiejsze niż myślisz. Wystarczy odrobina cierpliwości i finezji. Tradycyjne japońskie pierożki gyoza to zawinięte w cienkie ciasto nadzienie z mięsa mielonego, szczypiorku, kapusty, imbiru i czosnku. Składniki układa się na cieście, a następnie starannie formuje się ręcznie w „paczuszkę”. Pierożki krótko smaży się na patelni lub w głębokim tłuszczu, gotuje na parze lub w wodzie. Wkrótce są gotowe do podania!
Podstawą gyoza jest specjalne ciasto
Nie da się zrobić pierożków gyoza bez odpowiedniego ciasta. Przygotowaliśmy filmik, aby pokazać ci, jak zrobić ciasto gyoza z połączenia skrobi pszennej, skrobi ziemniaczanej, cukru, soli, wody i oleju. Nie przejmuj się, jeśli nie uśmiecha ci się przygotowywanie ciasta samodzielnie. Gotowe ciasto gyoza można znaleźć w każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie lub sklepie azjatyckim. Zarówno wersja domowa, jak i ta ze sklepu, gwarantują doskonałe rezultaty dzięki przepisom na pierożki gyoza od Kikkomana.
Doskonałe dipy do japońskich pierożków gyoza
Do podania japońskich pierożków gyoza konieczny jest pikantny dip. Tradycyjnie składnikami takiego dipu są sos sojowy, ocet i olej chili, ale dip z majonezu, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman lub tahini (pasta z prażonego sezamu) sprawdzą się równie dobrze. Jogurt to kolejny pomysł na bazę do szybkich w przygotowaniu i pysznych dipów. Możesz też użyć jednego z trzech sosów Ponzu od Kikkomana - Cytrusowego sosu sojowego Ponzu, Ponzu Orange lub Ponzu Chili - aby uzyskać jeszcze lżejszy dip, idealny do każdego rodzaju gyoza!
Pyszne jako przystawki, dodatek lub danie główne
Pierożki gyoza to pyszne danie na każdą okazję. Mogą posłużyć za apetyczną przystawkę, jak również zostać włączone do dowolnego menu. W Japonii pierożki gyoza są często podawane jako dodatek do ramenu lub zupy z makaronem. To także popularne danie główne - w swoich najróżniejszych odmianach.
Chińska wersja pierożków zwana jiaozi to typowe chińskie danie noworoczne symbolizujące dobrobyt i poczucie więzi.
Oto nasze przepisy na pierożki gyoza:

Gyoza smażone na patelni – tradycyjny japoński specjał
Szpiczasta kapusta, mięso mielone, dymka, czosnek i imbir to podstawowe składniki nadzienia pierożków gyoza, które oczarują smakoszy! Po prostu dopraw je naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, zawiń w ciasto gyoza i smaż pierożki na patelni, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Gotowe pierożki będą miały wyśmienity aromat. Teraz wszystko, czego potrzebujesz, to idealny dip - olej chili i ocet dla pikantnego smaku, baza majonezowa z pastą sezamową i miodem lub cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman - i uczta gyoza gotowa.

Gotowane na parze wegetariańskie gyoza – smakołyk bez mięsa
Odkryj delikatnie gotowane pierożki gyoza z nadzieniem z bakłażana, grzybów shiitake, szpiczastej kapusty, marchewki, szczypiorku i ryżu. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman sprawdzi się jako łagodna przyprawa, która nada wegetariańskiemu nadzieniu wyjątkowy, pełny smak. Pierożki gotuje się na parze w koszu lub garnku. Pikantny dip z naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, dymki i mielonego sezamu lub dip na bazie jogurtu z sokiem z cytryny, pieprzem cayenne, kminkiem i kolendrą to idealny dodatek do tych wegetariańskich przysmaków. Możesz też użyć sosu Ponzu Chili Kikkoman.

Chrupiące smażone gyoza – uczta z owocami morza
Krewetki, grzyby shiitake i kasztany wodne to główne składniki chrupiących, smażonych pierożków gyoza. Doprawione naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, małe smakołyki z pewnością przypadną do gustu miłośnikom owoców morza. Bajecznie prezentują się podane na liściach sałaty z połówkami pomidorków koktajlowych i trzema różnymi dipami.

Shumai – małe japońskie pierożki z mięsnym nadzieniem
Shumai to odmiana pierożków gyoza. Są wykonane z nieco innego ciasta - i mają nieco inną formę. Te małe japońskie pierożki mają kształt pięknych kwiatów. Są wypełnione różnego rodzaju świeżymi składnikami - takimi jak mięso, grzyby shiitake i groszek - i doprawione naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman. Formę kwiatu uzupełnia przybranie z zielonego groszku. Pierożki maczaj w mieszance sosu sojowego i musztardy. Pycha!