
Desery z dodatkiem sosu sojowego Kikkoman
Sos sojowy nadaje się jako perfekcyjne dopełnienie deseru. Cztery czyste składniki, naturalny proces warzenia i blisko 300 różnych aromatów to tajemnica naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman.
Obdaruj swoje deserowe kreacje bogactwem wyjątkowych aromatów i odkryj dodatkową głębię słodyczy, jaką daje Umami.
Słodkie dania w nowej interpretacji

W Japonii desery, których składnikiem jest sos sojowy, przeżywają prawdziwy boom. Istnieją lodowe kreacje, które dzięki sosowi sojowemu zyskują karmelowy aromat. Popularnością cieszą się również crème caramel z sosem sojowym, tabliczka czekolady z chrupiącymi kawałkami sosu sojowego oraz ciasta i torty, których ciasto lub nadzienie zawiera domieszkę sosu sojowego, co nadaje im niezapomnianego smaku umami, dzięki czemu słodycz staje się intensywniejsza.
Tak na przykład jeden ze słynnych japońskich cukierników stworzył biszkoptową roladę, w której sos sojowy i wanilia uzupełniają się w niezwykle harmonijny sposób. Doskonałe połączenie subtelnych aromatów znalazło już wielu amatorów również poza Japonią.
Pomysły na przepisy do przygotowania w domu

Czy chciałbyś również wyczarować desery o niezwykłej głębi i intensywnej słodyczy? Dzięki Kikkomanowi będzie to dziecinnie proste, bo przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów. Wypróbuj nasz czekoladowo-sojowy suflet lub brownies z dwoma rodzajami czekolady i sosem sojowo-karmelowym. Dla wszystkich tych, którzy wolą owocowe desery, w naszym archiwum mamy grillowane mango z syropem ponzu, lodami i płatkami kokosa.