
Jak obchodzić Święta Bożego Narodzenia ze smakiem umami
Boże Narodzenie jest ucztą dla wszystkich zmysłów – szczególnie dla kubków smakowych, które doświadczają wszelkich świątecznych pyszności. Cztery podstawowe smaki, jakie znamy, to słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jest jednak także piąty smak – umami, czyli „wytrawne doznanie”. Został odkryty w 1908 roku i od tamtej pory fascynuje szefów kuchni na całym świecie. Umami jest rzeczywiście fantastycznym prezentem dla kulinarnego świata, gdyż subtelnie podkreśla smak wszystkich rodzajów potraw – od zup i sałatek po mięso, ryby i warzywa. Przeczytaj więcej i dowiedz się, jak dodać umami do bożonarodzeniowego menu.
Odrobina sosu sojowego łagodnie podkreśla smak delikatnych zup
Zawsze doprawiaj zupę na bulionie odrobiną naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman. Zmniejsza ilość soli w potrawach i ulepsza smak świątecznych przystawek. Sprawdź zakładkę z przepisami Kikkomana na pyszne zupy świąteczne!
Pyszne sosy sałatkowe na bazie sosu sojowego
Spróbuj czegoś nowego i zastąp klasyczny dressing do sałatek dressingiem na bazie sosu sojowego! Możesz nadać sałatkom egzotyczny charakter, dodając do dressingu cytrusowy sos sojowy Ponzu, Ponzu Orange lub Ponzu Chili. Ich wspaniały smak w połączeniu z efektem Umami dają niezwykle wyrazisty efekt. Zebraliśmy w jednym miejscu kilka świątecznych sałatek i dressingów do sałatek.
Bożonarodzeniowe dania główne – świątecznie doprawione sosem sojowym
Jeżeli uważasz, że sos sojowy nadaje się tylko do przyprawiania azjatyckich specjałów, jesteś w błędzie, ponieważ sosy sojowe Kikkoman w różnych wariantach podkreślają smak wszystkich rodzajów potraw i dodają im niezwykłej wytrawności umami. Polej świąteczną pieczeń naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman z odrobiną miodu lub naturalnie warzonym słodkim sosem sojowym. Nada mięsu apetyczną glazurę i wydobędzie jego smak. Sosy do mięsa także zyskują po dodaniu odrobiny naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman! Niezależnie od tego, czy w te święta wybierzesz mięso, rybę, czy warzywa, sosy sojowe Kikkoman potrafią zamienić posiłek w prawdziwą świąteczną ucztę!
Słodkie deserowe niespodzianki, aby świąteczne chwile były pyszne
Deser to dekadenckie zwieńczenie pysznego obiadu. Sos sojowy jest także wspaniałym składnikiem deserów, ponieważ dodaje im piątego smaku, umami, sprawiając, że stają się jeszcze pyszniejsze. Sos sojowy i czekolada to dwa składniki, które idealnie się łączą. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman lub jego odrobinę słodsza wersja – naturalnie warzony słodki sos sojowy Kikkoman – to idealne składniki wielu różnych deserów.