BBQ – więcej niż tylko grillowanie

Barbecue (w skrócie BBQ) to dla wielu kwintesencja kulinarnej rozkoszy. Tradycja rodem z Ameryki stanowi szczególnie latem atrakcyjną alternatywę dla codziennego menu. O czym wielu nie wie: w przypadku barbecue nie chodzi o klasyczne grillowanie, lecz o specjalną metodę przyrządzania żywności, która grillowanej potrawie nadaje absolutnie wyjątkową nutę. Przyjrzeliśmy się dokładniej tej kulinarnej specjalności.

Sosy teriyaki

Niezależnie od tego czy nazwiemy to barbecue czy grillowaniem, jedno i drugie można uszlachetnić sosami teriyaki. Teriyaki to specjalny rodzaj przygotowania, w którym składniki są marynowane przed umieszczeniem na grillu lub krótko glazurowane przed podaniem. Sosy teriyaki Kikkoman zapewniają potrawom charakterystyczny, słodko-esencjonalny aromat. Wypróbuj nasze różne warianty – na przykład z prażonym czosnkiem!

Event z długą historią

Pochodzenia terminu „barbecue” nie da się ustalić z całą pewnością. Prawdopodobnie wywodzi się on z hiszpańskiego słowa „barbacoa”, które z kolei zostało zaczerpnięte z języka południowoamerykańskich Indian Taino. Wynika to z tego, że metoda przygotowania polegająca na powolnym ogrzewaniu mięsa w dymie była rozpowszechniona w całym regionie Karaibów oraz wzdłuż wybrzeża stałego lądu aż do Brazylii już w czasach hiszpańskiego podboju Ameryki.

BBQ – jako rodzaj pierwotnego get-together – wzięło swój początek w świętowaniu towarzyszącemu ubojowi zwierząt. Ponieważ odbywało się to pod gołym niebem i przede wszystkim z udziałem wielu ludzi, okazje te stały się nie tylko centralnym punktem rodzinnych uroczystości, lecz również spotkań z sąsiadami i kościelnych świąt.

Jeszcze zanim fast-foodowy rynek zawojowały hamburgery, podróżni chętnie odwiedzali tzw. bary barbecue. Barbecue – obok hot-dogów – stało się pierwszym jedzeniem na wynos, które zdobyło wielką popularność wśród kierowców. Stany Zjednoczone dumnie określają siebie jako „ojczyznę barbecue”, jednak to nie one są pionierem w tej branży.

BBQ vs. grillowanie

Dziś często słowo „BBQ” jest używane jako synonim „grillowania”. W przypadku obu rodzajów przygotowania mięsa istnieją jednak zasadnicze różnice. Podczas grillowania mięso ułożone jest bezpośrednio nad rozżarzonym węglem, natomiast w przypadku BBQ jest ono poddawane termicznej obróbce w aromatycznym dymie. Barbecue nie jest jednak przeznaczone dla osób niecierpliwych. Z racji tego, że przyrumienienie kiełbaski trwa dłużej niż podczas tradycyjnego grillowania, trzeba zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Dłuższy czas przygotowania zostanie jednak z całą pewnością wynagrodzony: różnica w smaku jest oczywista.

Smakoszom lubującym się w eksperymentach dedykujemy grille-wędzarnie typu smoker. W osobnej komorze podpala się drewno. Gorący dym przedostaje się z niej do komory, w której przygotowujemy jedzenie. To tam znajduje się mięso, które powoli „dochodzi”. Dym jest następnie odprowadzany na zewnątrz przez komin. Duże smokery posiadają nie tylko niewielki wyciąg dymu, ale także dużą pionową wieżyczkę. Umieszczone w jej wnętrzu mięso zachowuje ciepło, a ponadto może posłużyć jako wędzarnia dla ryb.

Czy w takim razie znajdzie się choć jeden miłośnik grillowania, któremu na te słowa nie zabije mocniej serce?