Blog kulinarny Kikkomana

Japonia, washoku i Kikkoman - ich nie da się rozdzielić. Zainspiruj się!

Blog kulinarny
Proste i pyszne przekąski od Kikkomana: szybkie przepisy z kilku składników

Masz ochotę na pyszną przekąskę, ale nie uśmiecha ci się gotowanie? Sprawdź przepisy Kikkomana na pyszne przekąski, które przygotujesz w mgnieniu oka!

Blog kulinarny
Desery z sosem sojowym od Kikkomana

Desery z sosem sojowym są niezwykle popularne w Japonii. Używa się go nawet do robienia lodów, dzięki czemu można uzyskać smak podobny do karmelu.

Blog kulinarny
Posiłki jajeczne z Kikkomanem

Wiesz, że sos sojowy świetnie pasuje również do dań z jajek? W japońskiej kuchni jest mnóstwo potraw, w których jajka są głównym lub drugoplanowym składnikiem.

Blog kulinarny
Sezon na szparagi z Kikkomanem

Szparagi smakują świetnie nie tylko tradycyjnie przyrządzone z sosem holenderskim, ale tworzą też przepyszny duet z sosem sojowym. Zebraliśmy dla Ciebie porady, od zakupu po sposób podania.

Blog kulinarny
Sakura Zensen

Każdego roku Sakura Zensen, czyli „front kwitnienia wiśni”, pokrywa Japonię kobiercem białych i różowych płatków. Dowiedz się więcej o porze kwitnienia wiśni.

Blog kulinarny
Washoku

Tradycyjna kuchnia japońska nazywana jest washoku. Ścisle związana z kulturą i filozofią swojego kraju, została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Blog kulinarny
Rodzaje azjatyckich makaronów

Co wiesz o makaronie? Słyszałeś kiedyś o makaronach SOBA, UDON czy RAMEN? Wiesz co to SHIRATAKI? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Blog kulinarny
La Dolce Vita z Kikkomanem

Składniki typowe dla kuchni włoskiej, jak parmezan, suszone pomidory, grzyby i anchois mają jedną wspólną cechę: umami, czyli szczególny, bogaty smak. Zatem czemu nie dodać do nich sosu sojowego umami?

Blog kulinarny
Japas = Japońskie Tapas

Japas to wyborne przekąski na jednego kęsa. Japońskie tapasy to oryginalne potrawy tej kuchni lub przekąski inspirowane tradycyjną kuchnią japońską.

Blog kulinarny
Meksyk i Sos sojowy od Kikkomana

Podobnie jak kuchnia japońska, kuchnia meksykańska została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe świata. I obie zaskakująco dobrze się uzupełniają.

Blog kulinarny
Hawajska kuchnia fusion

Różnorodność etniczna wysp na Pacyfiku zaowocowało powstaniem niezwykłego bogactwa kulinarnego. Typowe dla kuchni hawajskiej potrawy są wypadkową tradycji kulinarnych imigrantów, którzy stali się integralną częścią tej kultury.

Blog kulinarny
Zrób sushi samodzielnie

Obecnie każdy zna i kocha sushi. Ale to nie tylko radość jedzenia – to także frajda z gotowania!