Blog kulinarny Kikkomana

Japonia, washoku i Kikkoman - ich nie da się rozdzielić. Zainspiruj się!

Blog kulinarny
Trzy walentynkowego menu

Walentynki obchodzimy 14 lutego – to idealna okazja, aby sprawić swojej drugiej połówce niespodziankę, przygotowując kolację przy świecach. Z myślą o tej okazji, Kikkoman skomponował trzy menu.

Blog kulinarny
Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii

31 grudnia i 1 stycznia to dni, kiedy w Japonii odbywa się ważny festiwal o unikalnych tradycjach. Jedną z nich jest osechi-ryōri, obejmująca delektowanie się tradycyjnymi przysmakami.

Blog kulinarny
Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe

Sos sojowy od Kikkomana nadaje wszystkim bożonarodzeniowym potrawom szczególnego charakteru UMAMI – dowiedz się, w jaki sposób!

Blog kulinarny
Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie ten czas w roku, kiedy najmniej przejmujemy się kaloriami i zdrowym jedzeniem.

Blog kulinarny
Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?

Składniki japońskiego shabu-shabu to cienko pokrojona wołowina, chińska kapusta, marchewka, grzyby i inne warzywa.

Blog kulinarny
Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana

Ugotowanie tradycyjnego fondue w stylu shabu-shabu jest całkiem łatwe. Kikkoman znalazł trzy fantastyczne przepisy na to klasyczne europejskie danie ze szczyptą japońskiego smaku.

Blog kulinarny
Washoku

Tradycyjna kuchnia japońska nazywana jest washoku. Ścisle związana z kulturą i filozofią swojego kraju, została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Blog kulinarny
Rodzaje azjatyckich makaronów

Co wiesz o makaronie? Słyszałeś kiedyś o makaronach SOBA, UDON czy RAMEN? Wiesz co to SHIRATAKI? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Blog kulinarny
La Dolce Vita z Kikkomanem

Składniki typowe dla kuchni włoskiej, jak parmezan, suszone pomidory, grzyby i anchois mają jedną wspólną cechę: umami, czyli szczególny, bogaty smak. Zatem czemu nie dodać do nich sosu sojowego umami?

Blog kulinarny
Japas = Japońskie Tapas

Japas to wyborne przekąski na jednego kęsa. Japońskie tapasy to oryginalne potrawy tej kuchni lub przekąski inspirowane tradycyjną kuchnią japońską.

Blog kulinarny
Meksyk i Sos sojowy od Kikkomana

Podobnie jak kuchnia japońska, kuchnia meksykańska została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe świata. I obie zaskakująco dobrze się uzupełniają.

Blog kulinarny
Hawajska kuchnia fusion

Różnorodność etniczna wysp na Pacyfiku zaowocowało powstaniem niezwykłego bogactwa kulinarnego. Typowe dla kuchni hawajskiej potrawy są wypadkową tradycji kulinarnych imigrantów, którzy stali się integralną częścią tej kultury.