Blog kulinarny Kikkomana

Japonia, washoku i Kikkoman - ich nie da się rozdzielić. Zainspiruj się!

Desery z sosem sojowym od Kikkomana
Blog kulinarny
Desery z sosem sojowym od Kikkomana

Desery z sosem sojowym są niezwykle popularne w Japonii. Używa się go nawet do robienia lodów, dzięki czemu można uzyskać smak podobny do karmelu.

Posiłki jajeczne z Kikkomanem
Blog kulinarny
Posiłki jajeczne z Kikkomanem

Wiesz, że sos sojowy świetnie pasuje również do dań z jajek? W japońskiej kuchni jest mnóstwo potraw, w których jajka są głównym lub drugoplanowym składnikiem.

Sezon na szparagi z Kikkomanem
Blog kulinarny
Sezon na szparagi z Kikkomanem

Szparagi smakują świetnie nie tylko tradycyjnie przyrządzone z sosem holenderskim, ale tworzą też przepyszny duet z sosem sojowym. Zebraliśmy dla Ciebie porady, od zakupu po sposób podania.

Sakura Zensen
Blog kulinarny
Sakura Zensen

Każdego roku Sakura Zensen, czyli „front kwitnienia wiśni”, pokrywa Japonię kobiercem białych i różowych płatków. Dowiedz się więcej o porze kwitnienia wiśni.

Zorganizuj imprezę temaki: to prosty przepis na pyszną zabawę!
Blog kulinarny
Zorganizuj imprezę temaki: to prosty przepis na pyszną zabawę!

Na imprezie temaki wszystkie produkty zostają ułożone na stole, a goście mogą po prostu wybrać, na co mają ochotę, zawinąć składniki we wrapa i cieszyć się jego smakiem.

Gyoza - pyszne pikantne paczuszki
Blog kulinarny
Gyoza - pyszne pikantne paczuszki

Odkryj niesamowitą różnorodność pikantnych japońskich pierożków gyoza - smażonych na patelni, w głębokim tłuszczu lub gotowanych na parze.

Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe
Blog kulinarny
Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe

Sos sojowy od Kikkomana nadaje wszystkim bożonarodzeniowym potrawom szczególnego charakteru UMAMI – dowiedz się, w jaki sposób!

Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami
Blog kulinarny
Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie ten czas w roku, kiedy najmniej przejmujemy się kaloriami i zdrowym jedzeniem.

Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego
Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego

Torty sushi są proste do zrobienia i fantastycznie smakują. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować to wyjątkowe, efektowne danie, które zaskoczy i zachwyci rodzinę oraz gości!

Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii
Blog kulinarny
Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii

31 grudnia i 1 stycznia to dni, kiedy w Japonii odbywa się ważny festiwal o unikalnych tradycjach. Jedną z nich jest osechi-ryōri, obejmująca delektowanie się tradycyjnymi przysmakami.

Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?
Blog kulinarny
Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?

Składniki japońskiego shabu-shabu to cienko pokrojona wołowina, chińska kapusta, marchewka, grzyby i inne warzywa.

Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana
Blog kulinarny
Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana

Ugotowanie tradycyjnego fondue w stylu shabu-shabu jest całkiem łatwe. Kikkoman znalazł trzy fantastyczne przepisy na to klasyczne europejskie danie ze szczyptą japońskiego smaku.