Blog kulinarny Kikkomana

Japonia, washoku i Kikkoman - ich nie da się rozdzielić. Zainspiruj się!

Chrup, chrup z Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
Blog kulinarny
Chrup, chrup z Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu

Kikkoman Panko to nowy uniwersalny składnik w twojej kuchni. Wyczarowuje pyszną, chrupiącą panierkę na wszelkiego rodzaju potrawach.

Desery z sosem sojowym od Kikkomana
Blog kulinarny
Desery z sosem sojowym od Kikkomana

Desery z sosem sojowym są niezwykle popularne w Japonii. Używa się go nawet do robienia lodów, dzięki czemu można uzyskać smak podobny do karmelu.

Posiłki jajeczne z Kikkomanem
Blog kulinarny
Posiłki jajeczne z Kikkomanem

Wiesz, że sos sojowy świetnie pasuje również do dań z jajek? W japońskiej kuchni jest mnóstwo potraw, w których jajka są głównym lub drugoplanowym składnikiem.

Sezon na szparagi z Kikkomanem
Blog kulinarny
Sezon na szparagi z Kikkomanem

Szparagi smakują świetnie nie tylko tradycyjnie przyrządzone z sosem holenderskim, ale tworzą też przepyszny duet z sosem sojowym. Zebraliśmy dla Ciebie porady, od zakupu po sposób podania.

Sakura Zensen
Blog kulinarny
Sakura Zensen

Każdego roku Sakura Zensen, czyli „front kwitnienia wiśni”, pokrywa Japonię kobiercem białych i różowych płatków. Dowiedz się więcej o porze kwitnienia wiśni.

Zorganizuj imprezę temaki: to prosty przepis na pyszną zabawę!
Blog kulinarny
Zorganizuj imprezę temaki: to prosty przepis na pyszną zabawę!

Na imprezie temaki wszystkie produkty zostają ułożone na stole, a goście mogą po prostu wybrać, na co mają ochotę, zawinąć składniki we wrapa i cieszyć się jego smakiem.

Gyoza - pyszne pikantne paczuszki
Blog kulinarny
Gyoza - pyszne pikantne paczuszki

Odkryj niesamowitą różnorodność pikantnych japońskich pierożków gyoza - smażonych na patelni, w głębokim tłuszczu lub gotowanych na parze.

Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe
Blog kulinarny
Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe

Sos sojowy od Kikkomana nadaje wszystkim bożonarodzeniowym potrawom szczególnego charakteru UMAMI – dowiedz się, w jaki sposób!

Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami
Blog kulinarny
Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie ten czas w roku, kiedy najmniej przejmujemy się kaloriami i zdrowym jedzeniem.

Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego
Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego

Torty sushi są proste do zrobienia i fantastycznie smakują. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować to wyjątkowe, efektowne danie, które zaskoczy i zachwyci rodzinę oraz gości!

Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii
Blog kulinarny
Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii

31 grudnia i 1 stycznia to dni, kiedy w Japonii odbywa się ważny festiwal o unikalnych tradycjach. Jedną z nich jest osechi-ryōri, obejmująca delektowanie się tradycyjnymi przysmakami.

Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?
Blog kulinarny
Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?

Składniki japońskiego shabu-shabu to cienko pokrojona wołowina, chińska kapusta, marchewka, grzyby i inne warzywa.

Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana
Blog kulinarny
Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana

Ugotowanie tradycyjnego fondue w stylu shabu-shabu jest całkiem łatwe. Kikkoman znalazł trzy fantastyczne przepisy na to klasyczne europejskie danie ze szczyptą japońskiego smaku.

Trzy walentynkowego menu
Blog kulinarny
Trzy walentynkowego menu

Walentynki obchodzimy 14 lutego – to idealna okazja, aby sprawić swojej drugiej połówce niespodziankę, przygotowując kolację przy świecach. Z myślą o tej okazji, Kikkoman skomponował trzy menu.

Nowe dipy na przyjęcia w sezonie świątecznym
Blog kulinarny
Nowe dipy na przyjęcia w sezonie świątecznym

Kikkoman stworzył wyjątkową kolekcję przepisów na dipy, które sprawią, że twoi świąteczni goście będą dopominać się o dokładkę! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bogate w umami.

Washoku
Blog kulinarny
Washoku

Tradycyjna kuchnia japońska nazywana jest washoku. Ścisle związana z kulturą i filozofią swojego kraju, została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Rodzaje azjatyckich makaronów
Blog kulinarny
Rodzaje azjatyckich makaronów

Co wiesz o makaronie? Słyszałeś kiedyś o makaronach SOBA, UDON czy RAMEN? Wiesz co to SHIRATAKI? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

La Dolce Vita z Kikkomanem
Blog kulinarny
La Dolce Vita z Kikkomanem

Składniki typowe dla kuchni włoskiej, jak parmezan, suszone pomidory, grzyby i anchois mają jedną wspólną cechę: umami, czyli szczególny, bogaty smak. Zatem czemu nie dodać do nich sosu sojowego umami?

Japas = Japońskie Tapas
Blog kulinarny
Japas = Japońskie Tapas

Japas to wyborne przekąski na jednego kęsa. Japońskie tapasy to oryginalne potrawy tej kuchni lub przekąski inspirowane tradycyjną kuchnią japońską.

Meksyk i Sos sojowy od Kikkomana
Blog kulinarny
Meksyk i Sos sojowy od Kikkomana

Podobnie jak kuchnia japońska, kuchnia meksykańska została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe świata. I obie zaskakująco dobrze się uzupełniają.

Hawajska kuchnia fusion
Blog kulinarny
Hawajska kuchnia fusion

Różnorodność etniczna wysp na Pacyfiku zaowocowało powstaniem niezwykłego bogactwa kulinarnego. Typowe dla kuchni hawajskiej potrawy są wypadkową tradycji kulinarnych imigrantów, którzy stali się integralną częścią tej kultury.

Zrób sushi samodzielnie
Blog kulinarny
Zrób sushi samodzielnie

Obecnie każdy zna i kocha sushi. Ale to nie tylko radość jedzenia – to także frajda z gotowania!

Przepyszne, kreatywne… i wegańskie!
Przepyszne, kreatywne… i wegańskie!

To, że prowadzisz wegański styl życia, nie oznacza wcale, że twoja dieta musi być uboższa w smak! Kikkoman przygotował szereg pysznych wegańskich przepisów, którym niczego nie brakuje - oczywiście po tym, jak doprawisz je wegańskimi sosami sojowymi Kikkoman.

Bezglutenowe smakołyki
Blog kulinarny
Bezglutenowe smakołyki

Celiakia jest obecnie dużo bardziej znaną chorobą niż kiedyś. Kikkoman ma teraz w ofercie produkty bezglutenowe.