Blog kulinarny Kikkomana

Japonia, washoku i Kikkoman - ich nie da się rozdzielić. Zainspiruj się!

Kulinarna podróż po świecie - kuchnia Tex-Mex
Blog kulinarny
Kulinarna podróż po świecie - kuchnia Tex-Mex

Jakie właściwie dania oferuje kuchnia Tex-Mex i czym różnią się one od dań kuchni meksykańskiej? Zaglądamy za kulisy!

Znajdź inspirację w NOWYCH smakach sushi!
Blog kulinarny
Znajdź inspirację w NOWYCH smakach sushi!

Sardynki i bazylia? Jabłko i burak? Paluszki rybne? Dlaczego nie! Kikkoman inspiruje Cię prostymi i pełnymi aromatu połączeniami sushi.

Rozbudź swój apetyt dzięki nowym przepisom na dania stir-fry
Blog kulinarny
Rozbudź swój apetyt dzięki nowym przepisom na dania stir-fry

Co jest kluczem do niezwykłych dań stir-fry z woka? Wiecznie żywa kulinarna trójca: prosto, łatwo i szybko. Najlepsze przepisy stir-fry oparte są na tym idealnym trójkącie smakowym.

Kikkoman poleca się na grilla. Przepisy na potrawy z grilla
Blog kulinarny
Kikkoman poleca się na grilla. Przepisy na potrawy z grilla

Marzy Ci się grillowa uczta wypełniona potrawami z różnych zakątków świata? Zaproś produkty marki Kikkoman do stołu, rozpal ogień i zanurz się w lekturze naszych przepisów na dania z grilla!

Chrup, chrup z Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
Blog kulinarny
Chrup, chrup z Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu

Kikkoman Panko to nowy uniwersalny składnik w twojej kuchni. Wyczarowuje pyszną, chrupiącą panierkę na wszelkiego rodzaju potrawach.

Desery z sosem sojowym od Kikkomana
Blog kulinarny
Desery z sosem sojowym od Kikkomana

Desery z sosem sojowym są niezwykle popularne w Japonii. Używa się go nawet do robienia lodów, dzięki czemu można uzyskać smak podobny do karmelu.

Posiłki jajeczne z Kikkomanem
Blog kulinarny
Posiłki jajeczne z Kikkomanem

Wiesz, że sos sojowy świetnie pasuje również do dań z jajek? W japońskiej kuchni jest mnóstwo potraw, w których jajka są głównym lub drugoplanowym składnikiem.

Sezon na szparagi z Kikkomanem
Blog kulinarny
Sezon na szparagi z Kikkomanem

Szparagi smakują świetnie nie tylko tradycyjnie przyrządzone z sosem holenderskim, ale tworzą też przepyszny duet z sosem sojowym. Zebraliśmy dla Ciebie porady, od zakupu po sposób podania.

Sakura Zensen
Blog kulinarny
Sakura Zensen

Każdego roku Sakura Zensen, czyli „front kwitnienia wiśni”, pokrywa Japonię kobiercem białych i różowych płatków. Dowiedz się więcej o porze kwitnienia wiśni.

Zorganizuj imprezę temaki: to prosty przepis na pyszną zabawę!
Blog kulinarny
Zorganizuj imprezę temaki: to prosty przepis na pyszną zabawę!

Na imprezie temaki wszystkie produkty zostają ułożone na stole, a goście mogą po prostu wybrać, na co mają ochotę, zawinąć składniki we wrapa i cieszyć się jego smakiem.

Gyoza - pyszne pikantne paczuszki
Blog kulinarny
Gyoza - pyszne pikantne paczuszki

Odkryj niesamowitą różnorodność pikantnych japońskich pierożków gyoza - smażonych na patelni, w głębokim tłuszczu lub gotowanych na parze.

Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe
Blog kulinarny
Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe

Sos sojowy od Kikkomana nadaje wszystkim bożonarodzeniowym potrawom szczególnego charakteru UMAMI – dowiedz się, w jaki sposób!

Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami
Blog kulinarny
Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie ten czas w roku, kiedy najmniej przejmujemy się kaloriami i zdrowym jedzeniem.

Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego
Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego

Torty sushi są proste do zrobienia i fantastycznie smakują. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować to wyjątkowe, efektowne danie, które zaskoczy i zachwyci rodzinę oraz gości!

Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii
Blog kulinarny
Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii

31 grudnia i 1 stycznia to dni, kiedy w Japonii odbywa się ważny festiwal o unikalnych tradycjach. Jedną z nich jest osechi-ryōri, obejmująca delektowanie się tradycyjnymi przysmakami.

Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?
Blog kulinarny
Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?

Składniki japońskiego shabu-shabu to cienko pokrojona wołowina, chińska kapusta, marchewka, grzyby i inne warzywa.

Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana
Blog kulinarny
Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana

Ugotowanie tradycyjnego fondue w stylu shabu-shabu jest całkiem łatwe. Kikkoman znalazł trzy fantastyczne przepisy na to klasyczne europejskie danie ze szczyptą japońskiego smaku.

Trzy walentynkowego menu
Blog kulinarny
Trzy walentynkowego menu

Walentynki obchodzimy 14 lutego – to idealna okazja, aby sprawić swojej drugiej połówce niespodziankę, przygotowując kolację przy świecach. Z myślą o tej okazji, Kikkoman skomponował trzy menu.

Nowe dipy na przyjęcia w sezonie świątecznym
Blog kulinarny
Nowe dipy na przyjęcia w sezonie świątecznym

Kikkoman stworzył wyjątkową kolekcję przepisów na dipy, które sprawią, że twoi świąteczni goście będą dopominać się o dokładkę! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bogate w umami.

Washoku
Blog kulinarny
Washoku

Tradycyjna kuchnia japońska nazywana jest washoku. Ścisle związana z kulturą i filozofią swojego kraju, została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Rodzaje azjatyckich makaronów
Blog kulinarny
Rodzaje azjatyckich makaronów

Co wiesz o makaronie? Słyszałeś kiedyś o makaronach SOBA, UDON czy RAMEN? Wiesz co to SHIRATAKI? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

La Dolce Vita z Kikkomanem
Blog kulinarny
La Dolce Vita z Kikkomanem

Składniki typowe dla kuchni włoskiej, jak parmezan, suszone pomidory, grzyby i anchois mają jedną wspólną cechę: umami, czyli szczególny, bogaty smak. Zatem czemu nie dodać do nich sosu sojowego umami?

Japas = Japońskie Tapas
Blog kulinarny
Japas = Japońskie Tapas

Japas to wyborne przekąski na jednego kęsa. Japońskie tapasy to oryginalne potrawy tej kuchni lub przekąski inspirowane tradycyjną kuchnią japońską.

Meksyk i Sos sojowy od Kikkomana
Blog kulinarny
Meksyk i Sos sojowy od Kikkomana

Podobnie jak kuchnia japońska, kuchnia meksykańska została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe świata. I obie zaskakująco dobrze się uzupełniają.