Blog kulinarny Kikkomana

Japonia, washoku i Kikkoman - ich nie da się rozdzielić. Zainspiruj się!

Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe
Blog kulinarny
Tradycyjne europejskie potrawy bożonarodzeniowe

Sos sojowy od Kikkomana nadaje wszystkim bożonarodzeniowym potrawom szczególnego charakteru UMAMI – dowiedz się, w jaki sposób!

Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami
Blog kulinarny
Bożonarodzeniowe dania ze szczyptą Umami

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie ten czas w roku, kiedy najmniej przejmujemy się kaloriami i zdrowym jedzeniem.

Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego
Wspaniałe przepisy na tort sushi dla każdego

Torty sushi są proste do zrobienia i fantastycznie smakują. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować to wyjątkowe, efektowne danie, które zaskoczy i zachwyci rodzinę oraz gości!

Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii
Blog kulinarny
Osechi-ryōri: Noworoczne specjały z Japonii

31 grudnia i 1 stycznia to dni, kiedy w Japonii odbywa się ważny festiwal o unikalnych tradycjach. Jedną z nich jest osechi-ryōri, obejmująca delektowanie się tradycyjnymi przysmakami.

Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?
Blog kulinarny
Czy wiesz, co to jest shabu-shabu?

Składniki japońskiego shabu-shabu to cienko pokrojona wołowina, chińska kapusta, marchewka, grzyby i inne warzywa.

Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana
Blog kulinarny
Trochę inne fondue – z sosami od Kikkomana

Ugotowanie tradycyjnego fondue w stylu shabu-shabu jest całkiem łatwe. Kikkoman znalazł trzy fantastyczne przepisy na to klasyczne europejskie danie ze szczyptą japońskiego smaku.

Trzy walentynkowego menu
Blog kulinarny
Trzy walentynkowego menu

Walentynki obchodzimy 14 lutego – to idealna okazja, aby sprawić swojej drugiej połówce niespodziankę, przygotowując kolację przy świecach. Z myślą o tej okazji, Kikkoman skomponował trzy menu.

Nowe dipy na przyjęcia w sezonie świątecznym
Blog kulinarny
Nowe dipy na przyjęcia w sezonie świątecznym

Kikkoman stworzył wyjątkową kolekcję przepisów na dipy, które sprawią, że twoi świąteczni goście będą dopominać się o dokładkę! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bogate w umami.

Washoku
Blog kulinarny
Washoku

Tradycyjna kuchnia japońska nazywana jest washoku. Ścisle związana z kulturą i filozofią swojego kraju, została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Rodzaje azjatyckich makaronów
Blog kulinarny
Rodzaje azjatyckich makaronów

Co wiesz o makaronie? Słyszałeś kiedyś o makaronach SOBA, UDON czy RAMEN? Wiesz co to SHIRATAKI? Przeczytaj i dowiedz się więcej!

La Dolce Vita z Kikkomanem
Blog kulinarny
La Dolce Vita z Kikkomanem

Składniki typowe dla kuchni włoskiej, jak parmezan, suszone pomidory, grzyby i anchois mają jedną wspólną cechę: umami, czyli szczególny, bogaty smak. Zatem czemu nie dodać do nich sosu sojowego umami?

Japas = Japońskie Tapas
Blog kulinarny
Japas = Japońskie Tapas

Japas to wyborne przekąski na jednego kęsa. Japońskie tapasy to oryginalne potrawy tej kuchni lub przekąski inspirowane tradycyjną kuchnią japońską.