Podziel się na Google+:

Tajemnica perfekcyjnego burgera

Już dawno temu burger uwolnił się od swojego fast-foodowego piętna. Coraz powszechniejsza staje się opinia, że przygotowanie burgera to swoista forma celebrowania wymagająca dużej dozy pietyzmu i dobrych składników. Jego mocna strona tkwi w prostocie: dwie połówki bułki wypełnione „krążkami” mięsa, drobiu, ryby lub warzyw – do tego trochę sałaty i pikantnych sosów.

Amerykański klasyk

Kto „wynalazł” hamburgera (w skrócie burgera), niestety nie wiadomo. Mimo że burger jest  stałym elementem kuchni Stanów Zjednoczonych, jego nazwa nawiązuje prawdopodobnie do północnoniemieckiego miasta Hamburga. Jak doszło do nadania tej nazwy, istnieje wiele teorii. Między innymi przypuszcza się, że prekursorem burgera była specjalność serwowana w hamburskich barach szybkiej obsługi – „Rundstück warm”, czyli dosłownie „bułka na gorąco”. W tym przypadku chodzi o pszenną bułkę obłożoną plastrem pieczeni i polaną pieczeniowym sosem.

Pulled Pork, Pastrami czy vegan

Faktem jest, że przed 100 laty rozpoczął się triumfalny marsz burgera w USA. Dziś cieszy się on wielką popularnością w wielu krajach na świecie. Jeśli chodzi o burgery, znane są dziś niezliczone jego warianty – z klasycznym mielonym mięsem, rwaną wieprzowiną, pastrami, a nawet z wegańskimi „krążkami” z soczewicy, fasoli lub zbóż. Wykreowanie własnego burgera to niezła zabawa! Dzięki nieskończenie wielu kombinacjom burger zyskuje coraz to nowe oblicze. Być może jest to powód, dla którego nigdy nie stanie się passé.

Dużo sera i karmelizowane cebulki

Samodzielne przygotowanie burgerów w gronie przyjaciół i rodziny to wyjątkowa przyjemność. Podczas imprez, świąt i z okazji urodzin każdy może skomponować i przyprawić swojego burgera wedle własnych preferencji. Gdy dla jednych duża ilość sera na burgerze to absolutna konieczność, drudzy eksperymentują z wyjątkowymi kombinacjami smakowymi. Pepperoni dają ostrość, z kolei karmelizowane cebulki dodają przyjemnie słodkiej nutki.

Kwestia sosu

Do wyboru mamy ketchup, musztardę i majonez, ale tylko smakowo dopracowane sosy Kikkoman nadają burgerowi właściwy, wysublimowany i esencjonalny aromat. Asortyment Kikkoman oferuje cały szereg sosów, które idealnie nadają się do burgerów. Przyjemnie słodki aromat zapewni sos teriyaki BBQ Kikkoman z miodem. Amatorzy bardziej wyrazistych smaków z chęcią sięgną po sos teriyaki Kikkoman z Prażonym Czosnkiem. Obydwu sosów można użyć już na etapie przygotowania: wystarczy zamarynować sosem podczas smażenia na patelni lub pieczenia na grillu – w ten sposób mięso bezpośrednio wchłonie aromaty i stanie się wyjątkowo soczyste. Do przyprawienia burgerów świetnie nadają się również klasyczny sos Kikkoman – naturalnie warzony sos.