Podziel się na Google+:

Japońska przekąska: sushi

Skąd właściwie pochodzi sushi? Z pewnością nie jest to danie o rodowodzie japońskim, jak mogłoby się wydawać. To raczej metoda konserwowania ryb, którą wieki temu odkryli mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej. Ryby układano w ugotowanym ryżu i hermetycznie zamykano w beczkach. Dzięki temu zachowywały zdatność do spożycia nawet przez trzy lata. Tak powstało pierwsze sushi. Ryżową otoczkę, w którą dziś zawija się rybę, dodano już później. Maki czyli sushi zwijane w rolkę - chyba najbardziej znany wariant sushi na świecie - powstało dopiero w XVIII wieku.

Z biegiem czasu małe rolki podbiły prawie cały świat. W każdym większym mieście są restauracje i bary, w których amatorzy sushi mogą delektować się kunsztownie przygotowanymi frykasami. Coraz częściej też entuzjaści japońskich specjałów podejmują wyzwanie, przyrządzając nigiri, temaki itp. dania u siebie w domu. Aby wszystko udało się jak należy, poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak prawidłowo przyrządzić sushi.

Klasyka sushi: krok po kroku

Podstawą sushi jest najczęściej specjalny ryż, który po ugotowaniu delikatnie aromatyzujemy, dodając ocet, cukier i sól. Poza tym większość sushi zawija się w cienkie jak pergamin arkusze nori - suszone i podpiekane wodorosty, bogate w minerały i witaminy. Jeśli chodzi o dodatki, z powodzeniem możemy użyć ogórka, awokado, owoców morza, ryby i wszystkiego tego, co podpowie nam nasza fantazja. Różnorodność dodatków, rozmiarów i kształtów sprawia, że każde sushi ma swoją nazwę: tekka maki oznacza sushi z tuńczykiem, kappa maki – z ogórkiem, kampyo maki – z suszoną japońską tykwą. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy cztery podstawowe przepisy na sushi.

Maki-zushi (sushi zwijane w rolki)

Kiedy myślimy o sushi, pierwsze co przychodzi nam do głowy, to małe kąski ryżu zawinięte w nori, zwane maki-zushi. Tak to się robi:

Do zwijania w rulon potrzebujesz bambusowej maty do sushi (makisu). Rozwiń matę, a następnie rozłóż na niej suszony arkusz wodorostów (nori). Na arkuszu nori ułóż możliwie cienką warstwę ryżu (maks. 0,5 cm). Zwróć uwagę, aby warstwa ryżu była cieńsza przy górnej krawędzi nori. Możesz też pozostawić margines o szerokości 1 cm. Dzięki temu później łatwiej zrolujesz sushi. Następnie posmaruj ryż przez środek niewielką ilością wasabi - ostrej zielonej pasty z chrzanu japońskiego. Czas podjąć decyzję, co do środka. Pasek wybranego składnika ułóż pośrodku ryżu, czyli na fragmencie posmarowanym wasabi. Pora na zwijanie: Równomiernie naciskając zwiń wypełniony dodatkami arkusz nori przy pomocy bambusowej maty i dociśnij brzegi, tak aby ryż został szczelnie zamknięty w nori. Rulon ryżu pokrój na sześć równych kawałków. Gotowe!

Temaki-zushi (sushi zwijane ręcznie)

Temaki-zushi przypomina kształtem małe, wypełnione nadzieniem rożki. Ręcznie zwijane sushi stanowi idealną przekąskę na imprezy, jako finger food lub do samodzielnego „złożenia” przy stole, ponieważ każdy może skomponować własne autorskie sushi w mgnieniu oka. Wystarczy przygotować poszczególne składniki, a następnie połączyć wedle uznania w pyszny rożek. Tak to się robi:

Arkusze wodorostów przekrój w poprzek i odetnij nieco z krawędzi. Arkusz ułóż na dłoni gładką stroną skierowaną w dół. Na lewej połówce arkusza nori ułóż ok. 30 g ryżu do sushi, lekko dociśnij i bardzo cienko posmaruj wasabi. Na ryżu ułóż dodatki, na przykład paski awokado lub surimi. Arkusz z nadzieniem zwiń w dłoni w rożek. Powstałą „spoinę” zasklep odrobiną ryżu i delektuj się smakiem!

Nigiri-zushi (sushi ręcznie formowane)

Ryż na nigiri-zushi formuje się ręcznie, a następnie układa na nim różne składniki. Do najważniejszych dodatków należą skorupiaki, ryby lub omlet. Oto sposób na pyszne nigiri-zushi:

Przy pomocy ostrego noża pokrój rybę na 5-milimetrowe plasterki. Pamiętaj, aby ostrze przykładać pod lekkim skosem. Pokrojony filet weź do ręki, przytrzymaj kciukiem i palcem wskazującym, a następnie posmaruj cienką warstwą pasty wasabi. Wewnętrzną powierzchnię drugiej dłoni zwilż delikatnie wodą z octem i uformuj z ryżu do sushi 16-18-gramowe owalne wałeczki. Teraz ściśnij razem ryżową kulkę i filet z ryby, po czym ostrożnie uformuj palcami.

Uramaki (maki odwrócone)

Ten zachodni wariant sushi znany jest także jako ISO (In Side Out) lub California-roll. W „odwróconych rolkach sushi” ryż tworzy warstwę zewnętrzną, podczas gdy arkusze nori znajdują się wewnątrz. Poniżej prosty sposób na udane uramaki:

Najpierw musisz owinąć bambusową matę folią spożywczą, aby później ryż nie przywarł do maty. Na początku składniki rozkładasz tak jak podczas przygotowywania maki: rozłóż trochę ryżu na nori i dosuń arkusz do górnej krawędzi maty. To bardzo ważne, ponieważ kolejną czynnością, którą wykonasz, będzie przykrycie nori z ryżem dolną częścią maty, a następnie jej obrócenie, dzięki czemu ryż będzie leżał bezpośrednio na macie. Jeszcze tylko cienka warstwa ryżu, a na nią warstwa japońskiego majonezu oraz wasabi i już można układać ulubione nadzienie (może nim być na przykład sałata, surimi, awokado, ogórek). Po nałożeniu dodatków zwiń całość przy pomocy maty. Podczas rolowania powoli wyciągaj folię i na koniec ściśnij rolkę. Gotowy rulon udekoruj ziarnem sezamowym lub kawiorem, a następnie pokrój na 6-8 kawałków. Smacznego!

Japońskie rytuały związane z sushi

Przed jedzeniem należy koniecznie umyć ręce!

Japończycy mają opinię ludzi czystych i schludnych. Szczególną czystość zachowują zwłaszcza podczas jedzenia. Gościom przy okazji posiłku często podaje się gorący, wilgotny ręcznik (oshibori). Używa się go do oczyszczenia rąk. Uwaga! Po użyciu ręczników nie kładziemy obok talerza, lecz trzymamy w dłoni! Są one z powrotem zbierane.

Prawidłowe jedzenie sushi: maczanie w sosie sojowym

Najczęściej sushi jest podawane na drewnianych deskach i spożywane, gdy ryż jest jeszcze letni. Do tego w miseczce podaje się sos sojowy. Tradycyjnie sushi je się oczywiście japońskimi pałeczkami, przy czym większe kawałki można też jeść ręką. Pamiętaj jednak, że sushi należy zawsze maczać. Nigdy nie dodaje się sosu sojowego bezpośrednio na sushi! Nigiri-zushi macza się w sosie stroną, na której znajdują się dodatki, a nie stroną ryżu. Pomiędzy kolejnymi kęsami sushi powinno się przegryzać kawałkiem marynowanego imbiru (gari), który neutralizuje smak.

Lekcja japońskiego dla smakoszy sushi

Przed posiłkiem Japończycy nie życzą sobie „smacznego”. Zamiast tego mówią „itadakimasu“, co oznacza „z wdzięcznością pokornie przyjmuję te dary”. Japończycy kończą posiłek słowami „gochisō sama deshita“ – „dziękuję za ucztę!“

Co pasuje do sushi?

Do sushi Japończycy piją senchę, czyli japońską zieloną herbatę, lub sake - japońskie wino ryżowe. Sake podaje się jako aperitif przed posiłkiem lub pije do posiłku. Japończycy nawzajem nalewają sobie sake, wznosząc toast słowami „kampai“. Każdy zwraca uwagę, aby naczynia współbiesiadników nie pozostawały puste, przy czym nie wypada nalewać sobie samemu. O to muszą już zadbać inni. Nie może też zabraknąć japońskiego klasyka, którym jest zupa miso. Przyrządza się ją z tofu oraz pasty sojowej miso i podaje do sushi lub po jego zjedzeniu.