Podziel się na Google+:

Grzyby – delikatesy prosto z lasu

Kurki, borowiki, grzyby shiitake, a może trufle? Wybór wśród grzybów jest olbrzymi: tylko na starym kontynencie mamy ponad 5000 różnych gatunków. Czym właściwie są grzyby? Warzywami? Płodami ziemi? Czy może całkiem odmiennym gatunkiem? Rzeczywiście pod względem biologicznym bliżej im do zwierząt niż roślin. Tym, co potocznie określamy mianem grzybów, są owocostany żyjących pod ziemią mikroorganizmów, które dobrze się czują w ciepłej glebie leśnej.

Grzyby to bardzo zdrowy produkt: w 90 procentach składają się z wody. Ponadto zawartość 20 kilokalorii w 100 gramach oznacza, że są bardzo niskokaloryczne. Do tego dochodzi cały szereg ważnych dla organizmu witamin z grupy B oraz witamina D, których bogatym źródłem jest wiele gatunków grzybów. Zbierając grzyby w lesie, należy jednak zachować ostrożność i mieć odpowiednią wiedzę. Powód? 150 europejskich gatunków grzybów jest trujących. Bezpieczną alternatywą są z pewnością grzyby kupowane w sklepie lub supermarkecie. Samo przyrządzanie grzybów jest proste: wystarczy chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub przygotować na grillu z dodatkiem ziół. Kilka kropel wybranego sosu Kikkoman wzbogaci smak każdej grzybowej potrawy.

„Kto jest kim” w świecie grzybów

Pieczarka to bez wątpienia najpopularniejszy grzyb świata. Dostępne przez cały rok w słoiku lub puszce, z całą pewnością jednak najlepiej smakują świeże. Mają zdecydowanie bogatszy aromat i więcej wartości odżywczych. Wysoka zawartość witaminy B i białka wyróżnia tych zdrowych mieszkańców lasu. Cechami charakterystycznymi jest biały, zwarty miąższ i okrągły „kapelusz”. Tym, co wyróżnia pieczarki w świecie grzybów, jest fakt, że jako jedyne mogą być spożywane na surowo, na przykład w sałatce. Zarówno małe, jak i duże egzemplarze można ponatykać na patyk i przyrządzić również na grillu. Soczysty efekt gwarantowany! Świetnie nadają się również do przygotowania szybkich dań makaronowych.

Kurki i borowiki to prawdziwe dzikusy w grzybowej rodzinie. Nie można ich uprawiać, a ich jedynym domem nadal pozostaje las. Do tego muszą być spełnione odpowiednie warunki – oba gatunki grzybów potrzebują wilgotnej gleby i dużo słońca. Swoją popularność kurki zawdzięczają przede wszystkim delikatnemu, a jednocześnie wyrazistemu, korzennemu aromatowi. Poszukiwana przez miłośników grzybów w sezonie jesiennym jako pyszny dodatek do makaronów, sosów i ryb. Borowiki wyróżnia z kolei ich lekko orzechowy smak, który idealnie pasuje do dań z ryżu i makaronów. Klasykiem pod tym względem nadal pozostaje risotto z borowikami.

Grzyby shiitake to absolutny numer jeden wśród grzybów Azji Wschodniej, gdzie od dawna wykorzystywane są jako pokarm i środek leczniczy. W międzyczasie tym azjatyckim grzybom udało się zawojować kuchnie Zachodu. Wielu kucharzy preferuje suszone grzyby shiitake, ponieważ łatwiej wydobyć z nich wtedy smak umami – pełnię doznań dla podniebienia, która wyróżnia także naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Aby na własnym języku doświadczyć wspomnianych wyżej doznań smakowych, wystarczy podsmażyć te brązowe grzybki z warzywami jako dodatek do drobiu, mięsa lub ryby.

Trufle to najdroższe i najszlachetniejsze grzyby świata. Zarówno trufla czarna, jak i biała występuje niezwykle rzadko. Stosunkowo często można je spotkać w lasach Francji, we Włoszech i Australii. Trufla czarna cieszy się powodzeniem zwłaszcza jako dodatek i przyprawa w daniach rybnych i mięsnych. Truflę białą z kolei ściera się na tarce, posypując nią bezpośrednio gotową już potrawę, ponieważ podczas gotowania straciłaby swój charakterystyczny aromat.

Na co należy zwrócić uwagę w przypadku grzybów:

  • Grzyby powinny mieć gładką i nieuszkodzoną powierzchnię. Powierzchnia po przekrojeniu nóżki grzyba musi wyglądać świeżo i nie być pomarszczona.
  • Suche, zwarte i aksamitnie miękkie – takie w dotyku powinny być świeże grzyby. Mokre i śliskie powinny raczej trafić do kosza.
  • Świeże grzyby roztaczają wokół siebie przyjemny zapach lasu. Nie należy przyrządzać grzybów, które czuć stęchlizną.
  • Grzyby najlepiej przyrządzać tego samego dnia, w którym zostały kupione bądź zebrane. Jeśli jednak kupuje się na dzień następny, należy starannie oczyścić grzyby, a następnie umieścić je w czystym ręczniku kuchennym i włożyć do przegrody na warzywa w lodówce.
  • Każdy zna mit, który mówi, że grzybów nie wolno odgrzewać. Nie jest to problemem, dopóki pamięta się o dwóch drobiazgach. Po przyrządzeniu grzybowe danie powinno się szybko schłodzić i przechowywać w lodówce. Wówczas można je będzie bez problemu odgrzać nazajutrz lub jeszcze kolejnego dnia, zwracając przy tym uwagę, aby podczas odgrzewania temperatura nie była niższa niż 70 stopni Celsjusza, tak aby zabić ewentualne drobnoustroje.