Podziel się na Google+:

Japońskie risotto z łososiem teriyaki

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 2724 kJ / 650 kcal

  • 320 g ryżu (niegotowanego)
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 8 pomidorków koktajlowych  
  • 100 g cebuli
  • olej
  • 280 g filetu z łososia
  • 40 g ziaren kukurydzy
  • 600 ml bulionu dashi (600 ml wody, 5 g dashi w proszku)
  • 4 jajka
  • 2 gałązki kolendry (ewentualnie pietruszki) 

Mieszanka przypraw:

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min.

Ryż ugotować i po ugotowaniu pozostawić w cieple. Następnie pokroić kapustę pekińską w paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, rozłożyć na blasze i suszyć w salamandrze (ewentualnie przez ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 70-80°C).

Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i powoli zeszklić cebulę, aż zrobi się brązowa. Następnie wszystkie składniki przyprawowej mieszanki włożyć do garnka i zagotować. Po zagotowaniu pozostawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w kostkę i razem z ok. 35 ml mieszanki przypraw włożyć do małej torebki, w której ryba będzie się marynować ok. 20 minut. Następnie wyjąć łososia z torebki i podpiec z każdej strony na grillu.

W garnku rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć kapustę pekińską. Dodać kukurydzę, bulion dashi i mieszankę przypraw, a następnie całość zagotować. Na koniec dodać wymieszane jajka, ryż i jeszcze raz zagotować.

Wyłożyć risotto na talerz do makaronu, a na nim umieścić grillowanego łososia. Danie udekorować pomidorkami koktajlowymi i grubo siekaną kolendrą. W zależności od preferencji doprawić naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman.