Podziel się na Google+:

Cytrusowy sos sojowy Ponzu

Jedną z najpopularniejszych przypraw stołowych w Japonii jest Ponzu – przepyszne połączenie sosu sojowego, soku z cytrusów i octu. Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman bazuje na naszym słynnym naturalnie warzonym sosie sojowym i soku z cytryny.

Sos sojowy z cytrusową nutą

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman cechuje niezwykle udana kombinacja smaków: słony, słodki, kwaśny, winny i owocowy. Sos idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, owoców morza, sushi i sahimi.  Wystarczy polać odrobiną sosu Ponzu grillowaną rybę lub mięso, ale Ponzu to też idealny gotowy dressing do sałatek. Odświeżająca cytrusowa nuta i kombinacja z umami sprawią, że zarówno smażony kurczak, jak i duszony rybny filet będą smakować wyjątkowo, a Ponzu zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette.

Nasza rada: cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman nadaje sie też świetnie jako gotowy dip do Twoich ulubionych przekąsek typu pierożki gyoza, sajgonki i inne.

Składniki
woda, sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól) (31 %), cukier, ocet spirytusowy, koncentrat cytrynowy (3,1 %), sól, naturalny aromat cytrynowy, ekstrakt drożdżowy. 
Informacja o wartości odżywczej w 100ml produktu 
Wartość energetyczna [kJ/kcal]  520/ 122 
Tłuszcz [g]0
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 0
Węglowodany [g] 23
  w tym cukry [g]  23 
Białko [g] 3,3
Sól [g]6,6