Podziel się na Google+:

Ograniczenie spożycia soli

Firma Kikkoman bada właściwości naturalnie warzonego sosu sojowego od dziesięcioleci. Jej najnowszym odkryciem jest to, że zastosowanie naturalnie warzonego sosu sojowego mogłoby zmniejszyć światową zawartość soli w powszechnie występujących artykułach spożywczych o 50% przy zachowaniu smaku, który lubią konsumenci.

Aby skorzystać z tych zbawiennych dla zdrowia właściwości wystarczy zastąpić sól kuchenną sosem sojowym podczas przygotowywania i jedzenia posiłków.

Zdrowe odżywianie z Kikkomanem

Zastępując sól naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman można znacznie ograniczyć jej spożycie!

Pięć podstawowych wrażeń smakowych (słony, kwaśny, gorzki, słodki i umami/dopełniający) wchodzi ze sobą w interakcje.

Sos sojowy Kikkoman zawiera duże ilości naturalnego glutaminianu czyli umami, który podkreśla smak i wydobywa jego głębię. Umami pomaga wydobyć słoność potraw, można zatem ograniczyć stosowanie soli w kuchni bez uszczerbku dla smaku.

Zastosowanie w domu:

  • sosy do sałatek (możliwa redukcja soli do 50%2))
  • zupy (do 24%3))
  • dania z woka (do 29%2))

Zastosowanie w przemyśle spożywczym:

  • zupy gotowe do spożycia (możliwa redukcja soli do 33% 3))
  • mięso peklowane (do 29%2))
  • sosy (do 50%2))
  • chleb (do 39%3))
  • wędliny (do 35%4)