Podziel się na Google+:

Pytania i odpowiedzi

Jak prawidłowo dozować sos sojowy?

Ilość dodawanego sosu sojowego zależy od przyrządzanej potrawy, no i oczywiście od indywidualnych preferencji. Zaletą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman jest to, że właściwie nigdy nie jesteś w stanie „przesadzić“ z jego ilością. Sos Kikkoman podkreśla indywidualny smak składników, nie dominując go. Inne sosy sojowe, przede wszystkich te produkowane metodami chemicznymi, charakteryzują się intensywnym, sztucznym aromatem, który bardzo szybko może uczynić potrawę niezdatną do jedzenia.

Czy potrzebuję soli, gdy używam sosu sojowego?

Jeśli przyprawiasz potrawy sosem sojowym, możesz całkowicie zrezygnować z soli. Sos sojowy to idealny zamiennik soli! Dla wszystkich, którzy świadomie chcieliby zrezygnować z soli lub ograniczyć jej spożycie, stworzyliśmy naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman o 43% mniejszej zawartości soli.

Jak powinno się przechowywać sos sojowy?

Otwartą butelkę najlepiej przechowywać w lodówce. Sos sojowy jest wówczas chroniony przed światłem i temperaturą.

Czy sos sojowy pasuje tylko do potraw azjatyckich?

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest przyprawą uniwersalną, mimo że ma azjatyckie korzenie. Bardzo dobrze pasuje do dań orientalnych, świetnie sprawdza się też w kuchni śródziemnomorskiej. Stanowi idealny dodatek do zup, sałatek, mięsa i ryb, warzyw i makaronów.

Po czym rozpoznać naturalnie warzony sos sojowy?

Po kolorze, smaku i aromacie. Niestety, test organoleptyczny raczej trudno przeprowadzić w supermarkecie. Dlatego uważnie czytaj skład na opakowaniu. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman składa się tylko z czterech czystych składników - ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Nie zawiera też żadnych barwników ani wzmacniaczy smaku i jest warzony naturalną metodą.

Czy sos Kikkoman zawiera sztuczne dodatki?

Nie, sos sojowy Kikkoman składa się wyłącznie z czterech czystych składników - ziaren soi i pszenicy oraz wody i soli, z których w naturalnym procesie warzenia powstaje produkt finalny - sos sojowy Kikkoman. Nie znajdziesz w nim żadnych dodatków.

Czy jest jakaś różnica między sosem sojowym w designerskiej butelce a sosem ze „zwykłej“ butelki?

Nie, nie ma żadnej różnicy. W przypadku obu produktów mamy do czynienia z naturalnie warzonym sosem sojowym. Różnica jest tylko w opakowaniu. Designerska butelka to obiekt, który z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Pod względem wizualnym to bardzo ładny dozownik, który uszlachetni rutynową czynność, jaką jest doprawianie posiłku. Ponadto butelkę można ponownie napełnić, a także umyć w zmywarce do naczyń.

Jakie są różnice między chińskimi i japońskimi sosami sojowymi?

Czas warzenia chińskiego sosu sojowego jest przeważnie krótszy niż w przypadku japońskiego sosu. Oprócz tego wiele sosów chińskich zawiera więcej soli. Poza tym niektóre chińskie sosy sojowe są „podrasowane“, co oznacza, że stanowią mieszankę sosów pozyskiwanych drogą warzenia z sosami produkowanymi metodami chemicznymi. Bardzo często chińskie sosy sojowe zawierają też dodatki.

Czy sos sojowy Kikkoman jest chińskim sosem sojowym?

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest sosem japońskim. Można go jednak z równym powodzeniem używać do przyprawiania potraw kuchni chińskiej. To przyprawa uniwersalna.

Co wyróżnia sos sojowy Kikkoman na tle innych sosów sojowych?

Cztery czyste składniki, naturalna metoda warzenia i około trzystu różnych składowych aromatu stanowią tajemnicę naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, który wytwarzany jest według tradycyjnej receptury od przeszło trzystu lat.

Jak powstaje sos sojowy?

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany zgodnie z ponad trzystuletnią recepturą w naturalnym procesie warzenia, trwającym około sześciu miesięcy. Sos składa się z wyłącznie czterech składników: ziaren soi, ziaren pszenicy, wody i soli. Nie zawiera żadnych dodatków. Jak wyglądają poszczególne etapy produkcji sosu sojowego, możesz przeczytać tutaj.

Jaką wartość odżywczą ma naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman?

Nasz naturalnie warzony sos sojowy zawiera następujące wartości odżywcze (w 100 ml):

Jaka jest wartość odżywcza i zawartość soli naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman o 43% niższej zawartości soli?

Nasz naturalnie warzony sos sojowy o niższej zawartości soli posiada następujące wartości odżywcze (w 100 ml):

Czy naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wolny od glutenu?

Zawartość glutenu w przypadku naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman jest na poziomie poniżej granicy wykrywalności wynoszącej 10 ppm (zgodnie z wynikami badań niezależnych instytutów). W przypadku nietolerancji glutenu polecamy naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy tamari.

Czy do wyrobu sosu sojowego Kikkoman używa się ziaren soi modyfikowanych genetycznie?

Firma Kikkoman zwraca szczególną uwagę na to, aby w procesie produkcyjnym stosowane były wyłącznie składniki najwyższej jakości i naturalne metody wytwórcze. Dlatego wszystkie produkty Kikkoman, które produkowane są w Holandii, powstają z ziaren niemodyfikowanych genetycznie.

Czy produkty Kikkoman powstają w Japonii?

Dla potrzeb dystrybucji na terenie Europy naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany w Sappemeer (Holandia). W produkcji naturalnie warzonego sosu sojowego stosuje się tylko cztery składniki. Soja pochodzi z Brazylii, pszenica z Niemiec, sól i woda z Holandii.