Podziel się na Google+:

Sos Sezamowy

Sos sezamowy jest bardzo popularną przyprawą w japońskiej kuchni. Nasza wersja to harmonijne połączenie smaku wytrawnego i słonego z delikatną kremową słodyczą i aromatem prażonego sezamu. Dzięki gęstej, kremowej konsystencji jest to idealny gotowy do użycia sos i proste rozwiązanie tam, gdzie liczy się czas. Znajdzie też wiele zastosowań i to dla wielu różnych składników: jako przyprawa stołowa i gotowy dressing lub sos do sałatek, mięs i ryb, dip do maczania smażonych mięs, owoców morza i przekąsek albo sos do kanapek i tortilli.  W kuchni azjatyckiej tworzy świetny duet z tofu, makaronami i sajgonkami. Doskonały również jako składnik Twoich autorskich dressingów, sosów i dipów.

  • Dostępny w litrowej butelce PET do użycia w kuchni.
Składniki
woda, cukier, olej słonecznikowy, nasiona sezamu (10%), sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól, alkohol etylowy), ocet ryzowy, zółtko jaja, sól, alkohol etylowy, zwmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, kwasy: kwas mlekowy, kwas octowy, sos rybny (ryba, sól, alkohol etylowy), przyprawy, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Informacja o wartości odżywczej w 100ml produktu 
Wartość energetyczna [kJ/kcal]  1351/ 324
Tłuszcz [g]23
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 2,5
Węglowodany [g]20
  w tym cukry [g]  18
Białko [g]4,4
Sól [g]4,2