Podziel się na Google+:

Ponzu Cytrusowy Sos Sojowy

Ponzu to doskonale zbalansowana kombinacja kilku smaków i składników: sos sojowy wnosi głębię umami i bursztynowy kolor, sok z cytryn - orzeźwiający owocowy aromat, ocet – winny akcent. To nowa przyprawa na naszych stołach, choć w Japonii Ponzu jest równie popularne jak sos sojowy. Jak więc najprościej opisać smak Ponzu? Spróbujmy tak: słonawy, słodkawy, kwaskowaty, wytrawny i winny. Wypróbuj koniecznie i odkryj nowe możliwości w Twojej kuchni.

Umami w nowej odsłonie

Ponzu to doskonała przyprawa stołowa do świeżych sałat i warzyw, ryb i owoców morza. Dzięki orzeźwiającemu cytrusowemu aromatowi idealnie sprawdzi się jako dressing do sashimi, carpaccio, tatara czy dowolnej sałatki. W kuchni niezawodny jako składnik dressingów, dipów, sosów i marynat do drobiu i ryb. Świetnie podkreśli smak grillowanych warzyw, grzybów, owoców morza, gotowanego drobiu, pierożków i sajgonek oraz innych przekąsek. Dzięki zdrowym składnikom doskonale sprawdzi się jako element lekkiej, zdrowej, niskosodowej i niskokalorycznej kuchni.

  • Dostępny w litrowej butelce PET do bezpośredniego użycia w kuchni.
Składniki
woda, sos sojowy (woda, ziarno soi, pszenica, sól, alkohol etylowy) (31%), cukier, ocet spirytusowy, koncentrat cytrynowy (3,1%), sól, naturalny aromat cytrynowy, ekstrakt drodżowy.
Informacja o wartości odżywczej w 100ml produktu 
Wartość energetyczna [kJ/kcal]  520/ 122
Tłuszcz [g]0
  w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] 0
Węglowodany [g]23
  w tym cukry [g]  23
Białko [g]3,3
Sól [g]6,6